Skocz do zawartości

Forum Wędkarskie wykorzystuje cookies. Przeczytaj Privacy Policy aby uzyskać więcej informacji. Żeby zlikwidować tą informację wciśnij:    Zamknij

Witaj! na ForumWedkarskie.pl

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zanęta Lin - Karaś (własna robota)

lin karaś zanęta

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemq20

Przemq20

    Użytkownik


  • Forumowicz
  • 28 postów
0
  • Lokalizacja:Lubartów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 15:41

Witam Chciałbym przedstawić przepis na sprawdzoną zanętę lin - karaś. Testowana na kilku łowiskach i naprawdę się sprawdza. Dobra też do koszyczka na karpia :P Przepis: 500g - kasza kukurydziana, 400g - byłka tarta (prażona), 250g - mielone wafle, 150g - płatki owsiane, 150g - arachid mielony(orzeszki ziemne razem ze skorupkami), 50g - sproszkowany karmel, można jeszcze dodać olejek waniliowy i trochę kakao. Teraz wyprzedzając pytanie: "Poco prażyć bułkę tartą?" Odpowiem tak jak mi kiedys ktos odpowiedział, a więc jeźeli weźmiemy trzy kiełbaski i jedną zostawimy normalną, drugą zagrzejemy na wodzie, a trzecią podpieczemy na patelni to oczywiste jest że najbardziej aromatyczna będzie ta którą podpieczemy na patelni. Tak samo jest z bułką prażymy ją aby była bardziej aromatyczna. Zyczę udanych połowów. Pozdrawiam Przemek ;)
  • 0

#2 Apricot

Apricot

    Użytkownik


  • Forumowicz
  • 45 postów
0
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisano 05 wrzesień 2011 - 16:51

Też często robię takie klasyczne zanęty własnej roboty, szczególnie na tych łowiskach na których ryby są już po prostu przejedzone.Mój przepis jest podobny. Ale z tą bułką to mnie zaskoczyłeś. To może być dobre :P muszę spróbować. A prażymy tzn? na patelni tak? Bo wiesz ja wszystko jak prażone to już kupuję gotowe, a w kuchni to raczej nic nie prażę.
  • 0

#3 Przemq20

Przemq20

    Użytkownik

  • Autor tematu

  • Forumowicz
  • 28 postów
0
  • Lokalizacja:Lubartów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 18:03

Tak na patelni. Ja sypię tak żeby dno przykryć i raczej małymi porcjami żeby lepiej sprażyć i mieszam do momentu aż bułka zrobi się tak jakby podpieczona i zmieni kolor na troche ciemniejszy niż jest. Następnym razem jak będę robić wkleje fotkę jak wygląda ta moja prażona. :P
  • 0

#4 wind

wind

    Mistrz


  • Administrator
  • 1802 postów
197
  • Imię:Daniel
  • Lokalizacja:WMG

Napisano 05 wrzesień 2011 - 18:37

Podpraż jeszcze te orzechy, oczywiście bez łupin, wywoła to mocniejszy aromat i wydzielony olejek będzie powodował lepszą pracę zanęty.
  • 0

Ludzie nawiedzeni, opętani swoją pasją, specyficznie ubrani, posiadający własny język i obyczaje.

Dołączona grafika


#5 Przemq20

Przemq20

    Użytkownik

  • Autor tematu

  • Forumowicz
  • 28 postów
0
  • Lokalizacja:Lubartów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 18:47

hmm... ja to te orzechy razem z łupinami do robota wrzucałem i mi siekało, wychodziło lekko zwilżone tak jakby już olej puściło ale jeszcze prażyć nie próbowałem tego, może i to sprawdzę przy najbliższym wypadzie. :P

Użytkownik Przemq20 edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 18:47

  • 0

#6 Apricot

Apricot

    Użytkownik


  • Forumowicz
  • 45 postów
0
  • Lokalizacja:wielkopolska

Napisano 05 wrzesień 2011 - 18:51

Powinno być odwrotnie, Wy powinniście filozofować na temat sprzętu, a to ja powinnam pisać o prażeniu w kuchni :P Niestety jestem stworzona do robienie, ale zaprawy murarskiej ;) Powiedz mi tylko Przemuś czy ta patelnie masz teflonową? Nie przypali sie ta bułka jak tak będzie bez tłuszczu? I te orzeszki Wind?
  • 0

#7 Przemq20

Przemq20

    Użytkownik

  • Autor tematu

  • Forumowicz
  • 28 postów
0
  • Lokalizacja:Lubartów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 19:10

Teflonowa ale bułka nie przypali się bo przecież nie będziesz prażyć długo, ja prażę od 3 do 5 min tak aby tylko kolor sie zmienił, a co do orzeszków to nie próbowałem prażyc więc nie wiem ale chyba będzie tak samo, tylko że z orzechów będzie olej więc tak jakby te orzechy bardziej będą sie smażyć na oleju niż prażyć :P

Użytkownik Przemq20 edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 19:10

  • 0

#8 wind

wind

    Mistrz


  • Administrator
  • 1802 postów
197
  • Imię:Daniel
  • Lokalizacja:WMG

Napisano 05 wrzesień 2011 - 19:58

Orzeszki arachidowe można nabyć w marketach, oczywiście w postaci pierwotnej, czyli bez soli i dodatkowych "ulepszaczy". Orzeszki, bez łupin oczywiście , prażymy w dwóch etapach: 45min w temp 160st i 20min w temp 130st. Nie można przesadzić, przypalone orzeszki mają gorzki smak i spaprzą zanętę. Pokruszone lub zmielone dodajemy w ilości 1-3% suchej masy zanęty. Kg orzeszków w markecie kosztuje ok 12zł. Przemku, przy takiej obróbce orzechy nie wydzielą dużej ilości oleju, na pewno nie takiej aby sie w nim smażyły, one się jedynie "spocą". I o to chodzi. Apricot, tak jest świat poukładany, że to co oczywiste czasem nie jest do końca tak pewne. Dlaczego większość szefów kuchni w najlepszych restauracjach to faceci? :P

Użytkownik wind edytował ten post 05 wrzesień 2011 - 20:02

  • 0

Ludzie nawiedzeni, opętani swoją pasją, specyficznie ubrani, posiadający własny język i obyczaje.

Dołączona grafika


#9 Przemq20

Przemq20

    Użytkownik

  • Autor tematu

  • Forumowicz
  • 28 postów
0
  • Lokalizacja:Lubartów

Napisano 05 wrzesień 2011 - 20:04

o.0 dzięki za radę może spróbuję Twojej metody z tymi orzeszkami, a Ty to prażysz w piekarniku no nie?
  • 0

#10 wind

wind

    Mistrz


  • Administrator
  • 1802 postów
197
  • Imię:Daniel
  • Lokalizacja:WMG

Napisano 05 wrzesień 2011 - 20:26

Sorki, oczywiście, że w piekarniku, zapomniałem o tak istotnym szczególe :P
  • 0

Ludzie nawiedzeni, opętani swoją pasją, specyficznie ubrani, posiadający własny język i obyczaje.

Dołączona grafika






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: lin, karaś, zanęta

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych