Jump to content
Sign in to follow this  
MICHNIK

Wędzenie

Recommended Posts

Witam, mięsko wędzę od niedawna i pewnie jeszcze sporo muszę się nauczyć ale ostatnie moje wyroby wyszły mi całkiem smacznie więc postanowiłem co nieco napisać o wędzeniu. Na początek może trochę o sprzęcie, do wykonania prostej wędzarki którą możemy sobie zrobić na działce lub w ogródku będzie nam potrzebny szpadel ;) 2 kawałki blachy, stalowa beczka kilka prętów na których będziemy wieszać wyroby oraz jutowy worek do przykrycia beczki. Całość przedstawiłem na rysunku żeby zbytnio się nie rozpisywać :P

post-53-0-44329700-1334065601_thumb.jpg

post-53-0-82295300-1334065729_thumb.jpg

post-53-0-10330600-1334065748_thumb.jpg

Przed wędzeniem musimy przygotować zalewę w której namoczymy nasze mięso, do przegotowanej wody dodaję tyle soli (najlepiej soli do peklowania) aby surowe jajko unosiło się na jej powierzchni, (czyli duuużo :) ) następnie dodaję sporo przypraw takich jak liście laurowe, czosnek, pieprz, ziarna jałowca, ziele angielskie, majeranek kto co lubi ja daję dużo bo lubię aromatyczne mięsko. Przez chwilę jeszcze gotuję aby przyprawy uwolniły swój aromat, następnie studzę i do zimnej zalewy wkładam po porcjowane już mięso, kabanina powinna leżeć w zalewie 2-3 tygodnie wtedy dobrze skruszeje i przejdzie przyprawami. Po wyjęciu z zalewy mięso takie jak szynka czy karczek wkładam w specjalną elastyczną siatkę do wędlin a przez boczek po prostu przewlekam sznurek i robię pętelkę.

Nastepnie mięso rozwieszam na jakiś czas aby przeschło.

Mięsa rozwieszam w wędzarce i przez pierwszą godzinę wędzę na otwartej beczce aby mięso doschło następnie beczkę nakrywam workiem i wędzę przez około 5h. Do wędzenia najlepiej nadaje się drzewo owocowe oraz olcha, pod koniec wędzenia można dorzucić do ognia zielonych gałązek jałowca. Uwędzone mięso jest twarde i gumowate dlatego musimy je obgotować na wolniutkim ogniu przez godzinę do dwóch w zależności od tego jak miękką wędlinę chcemy uzyskać.

Tyle wiem na ten temat, co do wędzenia ryb to kiedyś próbowałem ale wyszło średnio, może dlatego że wędziłem jazie a lepsze do wędzenia są tłuste ryby. Przed wędzeniem wystarczy je dzień wcześniej natrzeć solą i przyprawami no i oczywiście ryby wędzimy krócej od mięs.

Może ktoś coś doda mądrego od siebie do tego tematu :lol:

POZDRAWIAM!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba tylko pamiętać żeby beczkę przed pierwszym użyciem koniecznie wypalić. Co do jałowca to można dodać, ale rzeczywiście niedużo i dosłownie na ostatnie 10 minut wędzenia, bo daje bardzo specyficzny gorzkawy posmak.

W Beczce radzę zamontować kratownicę, która uchroni przed ewentualnym spadnięciem mięsa/ryb podczas wędzenia.

Oczywiście drewno z drzew owocowych - wiśnia, czereśnia są chyba najlepsze dlatego warto zawsze popytać znajomych, którzy mają takowe drzewa o ewentualne resztki ze ścinek sezonowych. Jazia nie jadłem, ale leszcz czy sum to pyszota, istne niebo w gębie. Trzeba pamiętać, że wędząc ryby warto za pomocą patyczków rozchylić jamę brzuszną.

Należy też uważać, by do mięsa nie dostały się czasem muchy, a wędzarnię ustawić w takim miejscu, by dym nie zalatywał do sąsiada, bo to rzeczywiście uciążliwe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No podobno tłuściutki wędzony sumek to jest to :P ,a mógł byś podpowiedzieć ile czasu wędzimy ryby?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja wędziłem głównie węgorze w podobnym urządzeniu z tym że od paleniska do beczki wkopywałem rurę od rynny dzięki temu nie grozi zasypanie. Węgorz wcześniej moczył się w solance, bez żadnych przypraw. Wędziłem go na zimno czyli około 8-10 godzin do momentu aż przy kręgosłupie robiła się pod skórą taka pływająca galaretka - to znak że węgorek jest gotowy. Po wystygnięciu efekt galaretki znika a rybka na ciepło i zimno to po prostu niebo w gębie. Oczywiście przed zalewą należy węgorza wytrzeć w piasku aż się skóra zrobi niebieskawa oraz przy patroszeniu usunąć czarny rdzeń wzdłuż kręgosłupa bo sprawia że mięsko przechodzi goryczą.

super opis Michnik

Edited by Minus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla zaostrzenia apetytu i pobudzenia ślinianek fotki ze wczorajszego obżarstwa :D .

post-12-0-53329700-1339184088_thumb.jpg

post-12-0-88602600-1339184102_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co sądzicie o takich wędzarkach jak są w sklepie campgo.pl ? Na innych forach polecają. Nie są drogie, bo ceny już od 200 złotych. Ja właśnie chce dzisiaj zamówić i myślę, że wezmę to najtańszą którą mają teraz w promocji, choć ostatecznie mogłabym dać dużo więcej tak do 500 złotych. Może mi ktoś doradzi co wziąć z ich oferty? Wstępnie myślę o tym http://campgo.pl/s,4,eko_38.html. Chce wędzić głównie mięsa, a od czasu do czasu rybki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytaj wpierw o wędzeniu, bo ten post, jeśli nie jest reklamą, jest pytaniem o wędzisko bez podania metody jaką chce się łowić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 18.07.2019 o 08:31, wera91 napisał:

ja wędziłam ostatnio szynkę, może to nie to samo co rybka :P

ale może coś z tego artykułu wg którego działałam wykorzystacie :)

Jak wędzić szynkę, żeby była soczysta        

jak lubisz wędzić, obczaj sobie jeszcze ten artykuł https://kosapopatelni.pl/wedzone-wedliny-nie-tylko-od-swieta/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×