stawny Napisano 1 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Witajcie, Jako, że oprócz rybek i książek zajmuje się wypiekiem własnego ekologicznego chleba. Jeszcze amatorsko, bo robię teraz w szkole kurs piekarski w PŃ. Podaję prosty przepis na mój bio chleb. MĄKA - 1,5kg nr. 405 lub 450 (pszenna) - im wyższy nr. mąki tym lepiej, lub. (razowa) 1850 lub 2000. WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka SÓL - 3 łyżeczki sól himalajska różowa nierafinowana. DROŻDŻE - 2/3 kostki CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku lekko zmoczony zwierzchu wodą. Smacznego 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ozet Napisano 1 Kwietnia 2018 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Lubię ekologiczne produkty, ale jakimś fanatykiem w tej kwestii nie jestem. Mam szczególną słabość do pewnego ekologicznego produktu zbożowego, więc zdarza mi się czasem "ździebko drasnąć". Ale głowa już nie ta co kiedyś. Teraz pół... bochenka to dla mnie akurat, a jak "zjem" nieraz z rozpędu 3/4 chlebka, to uuu panie... Maciej, fajny przepis, ale mam pytanie. Gdy już wyrobisz to ciasto, to od razu nakładasz do foremek, czy czekasz z godzinkę aż wyrośnie? 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stawny Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 Musi pod lnianą ściereczką podrosnąć w foremkach z 15 min w cieple, przełożone wyrośnięte w misce ciasto .Używam mąkę ekologiczną tylko. Na dole masz ciasto żytnie 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stawny Napisano 1 Kwietnia 2018 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2018 (edytowane) Zamierzam swój biznes otworzyć z czasem. BioEko piekarnia Edytowane 1 Kwietnia 2018 przez stawny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się