Skocz do zawartości

Jak przygotować pęczak żeby nie kleił tak bardzo i był sypki?


Nani
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Czy da się tak przygotować pęczak żeby był sypki jak np kukurydza z puszki a nie zbity na jedną masę jak kasza na talerzu? Może jakoś go wysuszyć po gotowaniu?


Ugotowałem sobie pęczak do zanęty raczej bardziej na twardo a nie rozgotowany więc powinien teoretycznie mniej kleić a jednak zrobił się straszny klej z tego. Ciężko było to rozmieszać z kupną zanętą żeby nie powstały wielkie grudy. Zanęta w ogóle nie chciała pracować nad wodą. Wrzuciłem kulę obok brzegu i obserwowałem to rozmyła się częściowo może po godzinie albo trzech a w koszyku zanętowym otwartym z obu stron albo zostawała albo jak próbowałem nabijać bardzo delikatnie to wypadała z niego przy rzucie lub walnięciu w wodę. Dodam że była to rzeka o dość sporym uciągu.

W sumie miałem taką mieszankę
250 gram pęczaku 
200 gram płatków owsianych 
2 puszki kukurydzy odsączonej
1kg zanęty sklepowej
2kg gliny rzecznej
trochę robaków 
+ melasa i atraktor

wiem że płatki one kleją mocno ale widać było po pęczaku że bez płatków byłoby to samo. Poza tym płatki przygotowałem tak żeby kleiły mniej niż suche z paczki tzn. dobrze wypłukałem więc straciły sporo mączki, zalałem wrzątkiem dzień wcześniej na pół godziny, wymieszałem z ugotowanym pęczakiem i zostawiłem na noc w lodówce. 

Uciąg jest spory, koszyki 80-100 gram ale jak łowie na tą samą mieszankę co powyżej tylko bez pęczku i płatków (czyli też bez żadnego kleju) to wyniki są nienajgorsze więc nie potrzebuję tak dużo kleju ile daje pęczak. Pęczak jako ziarno robi dobrą robotę więc chcę go dodać do zanęty ale chciałbym go jakoś przygotować w taki sposób żeby był sypki. i ładnie mieszał się z resztą mojej mikstury.

Czy glina rozpraszająca pomogłaby tutaj?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

45 minut temu, Nani napisał:

Czy da się tak przygotować pęczak żeby był sypki jak np kukurydza z puszki a nie zbity na jedną masę jak kasza na talerzu? Może jakoś go wysuszyć po gotowaniu?

No pewnie, że da. Kliknij w to.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...