ryukon1975 1082 Report post Posted March 30, 2020 Klen. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2215 Report post Posted April 1, 2020 Nie ulega wątpliwości. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2605 Report post Posted April 1, 2020 Łatwo poznać, ma oko w każdej łusce. 1 Share this post Link to post Share on other sites
schaefer.katrine 0 Report post Posted April 3, 2020 Nigdy nie jestem pewny co do rodzaju złowionej ryby. 0 Share this post Link to post Share on other sites
ryukon1975 1082 Report post Posted April 3, 2020 (edited) Nie da się tego nauczyć teoretycznie. Tylko praktyka. Trzeba lat by spotkać większość gatunków w praktyce. Mam tu na myśli tylko nasze ryby słodkowodne. Edited April 3, 2020 by ryukon1975 0 Share this post Link to post Share on other sites
wędkarstwo z pasją 273 Report post Posted April 5, 2020 Dla mnie to jest wychudzony jaź. Świadczą o tym małe łuski, liczba łusek w linii bocznej oraz wklęsła płetwa grzbietowa 2 Share this post Link to post Share on other sites
Ozet 1509 Report post Posted April 6, 2020 Niechybnie jaź, tak jak pisze Jakub. Ilość łusek wzdłuż linii bocznej, jest czynnikiem decydującym, że ryba na zdjęciu to jaź. Według Wędkarskiego Atlasu Ryb, u klenia 44-46 łusek, natomiast u jazia 55-61. (Ja naliczyłem 57.) 4 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2605 Report post Posted April 6, 2020 Z tymi płetwami brzusznymi na jazia mi nie wygląda, ale...może to orfa. Wszak wszystko jest możliwe. 0 Share this post Link to post Share on other sites
zwykły michał 1175 Report post Posted April 6, 2020 Przecież nie musi być 100% jaziem. Może mieć domieszkę krwi innych gatunków, niekoniecznie w pierwszym pokoleniu. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2215 Report post Posted April 7, 2020 (edited) Po głębszej analizie, moim zdaniem (tylko krowa nie zmienia zdania) może to być jaź, lyb hybryda, te gatunki krzyżują się między sobą. Edited April 7, 2020 by Alexspin 2 Share this post Link to post Share on other sites
jungu 668 Report post Posted April 7, 2020 Bez wątpienia jest to hybryda. Płatwa brzuszna sugeruje klenia, płetwa odbytowa również, płetwa grzbietowa jest złożona, ale myślę że po wyprostowaniu sugerowała by że to jaź. Układ i ilość łusek, ogólna budowa/sylwetka - jaź (kleń jest bardziej smukły w części piersiowo-brzusznej Ja jednak zawszę rozróżniam te gatunki po głowie, a ta dla mnie wygląda na przewagę genów jazia - mniejszy otwór gębowy, skierowany lekko w górę i do tego mniejsze oko. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Ozet 1509 Report post Posted April 7, 2020 (edited) Przyjęliśmy jako pewnik, że jest to nasz rodzimy gatunek ryby. A być może jest to zupełnie inny gatunek "jaziopodobny" i ryba została złowiona np. w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju? Autor tematu wrzucił tylko fotkę i wymownie milczy. My natomiast stwierdziliśmy (zgodnie niczym w naszym parlamencie) że: - Kleń. Nie ulega wątpliwości. - Niechybnie jaź. - Bez wątpienia jest to hybryda. - gatunek "jaziopodobny" (teoria spiskowa, uknuta na skutek przymusowego siedzenia w domu). Edited April 7, 2020 by Ozet 6 Share this post Link to post Share on other sites
Kuba110132 0 Report post Posted April 8, 2020 Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Nie w Irlandii, albo gdzieś w dorzeczu Dunaju 0 Share this post Link to post Share on other sites
Ozet 1509 Report post Posted April 8, 2020 2 godziny temu, Kuba110132 napisał: Ryba została złowiona na naszych wodach rzeka Warta . Gdybyś napisał to zdanie pod zdjęciem ryby, moje spekulacje byłyby bezprzedmiotowe. Jak już jestem "przy głosie", to dodam że w Warcie łowię dobre 40 lat, więc tych jazi "trochę" złowiłem. Początkowo na przystawkę, później głównie bolonką na przepływankę. Nigdy się na nie jakoś specjalnie nie nastawiałem, ot trafiały się często podczas zasiadek na płoć czy leszcza. Nie wiem jak jest w innych rzekach, ale jazie z Warty, potrafią się znacznie od siebie różnić cechami osobniczymi. Łowiłem jazie szersze i węższe w przekroju poprzecznym, dłuższe jak i krępe w swojej sylwetce, z łuskami wyraźnie srebrzystymi i łuskami w odcieniu szarości, wyblakłymi. Z płetwami parzystymi blado czerwonymi i krwisto czerwonymi. U niektórych osobników płetwa ogonowa była czerwono szara, u innych ciemnoszara z ledwie widocznym czerwonym nalotem. Ale zawsze cechą wspólną wszystkich złowionych przeze mnie jazi, była charakterystycznie drobna łuska, oraz żółta tęczówka oka. 3 Share this post Link to post Share on other sites
GLONU 16 Report post Posted April 9, 2020 Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze 2 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2215 Report post Posted April 13, 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! 5 Share this post Link to post Share on other sites
Ozet 1509 Report post Posted April 13, 2020 W dniu 9.04.2020 o 22:49, GLONU napisał: Najlepszy byłby test smakowy : jaź ma suche ościste mięsko a kleń jeszcze gorsze Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. 4 Share this post Link to post Share on other sites
zwykły michał 1175 Report post Posted April 13, 2020 Wydaje mi się że to tylko czerstwe poczucie humoru. 3 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted April 16, 2020 W dniu 13.04.2020 o 09:47, Ozet napisał: Obawiam się tylko, że w ten sposób pozbędziemy się resztek materiału porównawczego w naszych wodach. Ja bym się aż tak nie obawiał desperatów wielu nie ma na takie pożywienie, a najlepiej biorą podczas awarii oczyszczalni ścieków więc dodatkowo trochę apetyt słabnie 2 Share this post Link to post Share on other sites
GLONU 16 Report post Posted April 22, 2020 W dniu 13.04.2020 o 07:33, Alexspin napisał: Na 22 wpisy, pierwszy sensowny! Gratulacje! Dzięki Na 1781 wpisów przyznałeś komuś racje 0 Share this post Link to post Share on other sites