mikolaj łódzki 13 Report post Posted Wednesday at 12:54 PM (edited) Zauważyłem na forum temat który wraca jak bumerang . Jaki kołowrotek do ,albo kołowrotek do 100 zł do feedera z c.w. 40-80g. I teraz ogromna prośba do starszych stażem wędkarzy. Napiszcie pod postem : porady, klucz albo metodę dobrania kołowrotka do wędki. A po co ten temat po to żeby klawiatury się mniej męczyły i młodzi się czegoś nauczyli. Edited Wednesday at 12:55 PM by mikolaj łódzki 1 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 01:48 PM "stara szkoła" Czepiasz kołowrotek do rozłożonego kija /wykonalne tylko w sklepie/ Opierasz kij na palcu w połowie części uchwytu powyźej kołowrotka i patrzysz czy nie leci na morde, jak leci to dajesz cięższy kołowrotek. Informacje podawane przez producentów czasami bywają mylące lub odnoszą się do kołowrotków tej samej firmu co kij a i z tego moźna obczaić zalecaną wagę kołowrotka. Do federa zdecydowanie lepiej za duży niż za mały kołowrotek i o jak najmniejszym przełożeniu. Przy federze za ciężki nie stanowi problemu nawet lepiej bo mniejsze szanse na uszkodzenie/przedwczesne zużycie, ale przy spiningu nie wyważona aparatura to narzędzie tortur ze o celności rzutu obolała łapą nie wspomnę. 2 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2605 Report post Posted Wednesday at 02:11 PM Znowu? Porady też już na forum wielokrotnie pisałem. No ale dobrze, musisz jedynie na początek wiedzieć, że różni wędkarze mają różne podejście do tego tematu i niekoniecznie moja opinia będzie się pokrywać z opinią kogoś innego. No to już wiesz, że to co teraz napiszę jest wyłącznie moją opinią i nie trzeba się z nią zgadzać. Spławik, generalnie wielkość 200 przełożenie 5.0-5.5:1, szpula magazynująca 150 m żyłki 0,20 lub kołowrotek typu Nottingham lub centerpin. Obie nazwy dotyczą tego samego i nie są to kołowrotki muchowe. W połowie odległościowym (minimum 3 długości wędziska) centerpiny odpadają dla wielu. Stare repy sobie poradzą. Łowienie typu match to inna bajka, kołowrotek match wielkość 200-400, z przełożeniem od 5.5:1 i bardzo płytką szpulą magazynującą 150 m żyłki 0,18. Wielkość kołowrotka dobierana do przewidywanej wielkości ryb, która jest zdeprymowana średnicą żyłki. I tu zaczyna się cały wachlarz technik, które całkowicie odbiegają od schematu podanego wyżej. Nie wiem, czy byłbym w stanie ogarnąć całość bez jakiegokolwiek wyjaśnienia dlaczego tak a nie inaczej, a to materiał na książkę i to nie małą. Poważnie, to nie objaw lenistwa lecz zakres materiału, o którym niektórzy nawet nie mają pojęcia, co widać i słychać u "miszczów" z YT. Grunt. Tu także albo wymyślę koło, albo ogień. Nic nowego a jednocześnie całkowicie sprzecznego z aktualnym marketingiem. Kołowrotek gruntowy musi być mocny. Nie musi być wielki lecz mocny, czyli przełożenie zdecydowanie mniejsze niż 5.0:1. Najlepiej aby wynosiło 4.4:1 lub niżej. Niestety najczęściej "te niżej" mają zabójczą cenę. Marketing proponuje masowo kołowrotki do feeder lub method feeder z przełożeniem 5.0-5.2:1 a to nic innego jak najordynarniejsze oszustwo. Takie kołowrotki się nie nadają gdyż sam feeder jako wędzisko jest kontynuacją wędziska gruntowego i nie ma nic wspólnego z jego początkami, gdy miały cw do 20 g. Feeder z cw 180 g, koszyczkiem 120 g i kołowrotkiem dedykowanym z przełożeniem 5.0:1 nawet nie wzbudza śmiechu. Taki żart jest zwyczajnie nie na miejscu. Jeszcze bym zrozumiał zastosowanie takiego przełożenia do wędziska typu float cw 10-30 i obciążenia do 20 g. Wielkość kołowrotka nie zapewnia jego wytrzymałości tak jak jego przełożenie, które od razu mówi nam o wielkości i wytrzymałości jego mechanizmu, czyli zębatek. Osobiście stosuję wielkość 200, przełożenie 4.4:1, 180 m 0,22 do feedera z cw 100 g. Wielkość 300 byłaby bardziej uniwersalna i odpowiednia. Do feedera z cw 150 g mam 450 z przełożeniem 4.5:1, 270m 0,35, ale tylko dlatego, że nie było 400. Do surfcastingu mam wielkość 600 4.4:1 a pojemności szpul nie pamiętam, są dwie różne. Napiszę jednak, że nie jestem z niego zadowolony lecz nic innego nie miałem czasu kupić. Niemniej idea mocnego mechanizmu jest zachowana i jak do tej pory mnie nie zawiódł a miotam na nim ciężarki 150-225 g na żyłce 0,60. Jak zauważyłeś nie ma tu ani jednej nazwy, bo i o nazwy tu nie chodzi. Kluczem nie jest nazwa a parametry techniczne, których jest o wiele więcej, a które wynikają już z samego mechanizmu. To mój dobór, bo akurat na tym się znam, wielu musi się jednak oprzeć na kłamliwej reklamie. 4 Share this post Link to post Share on other sites
mikolaj łódzki 13 Report post Posted Wednesday at 02:13 PM (edited) Teraz tylko dobór żyłki /plecionki i uformować to w artykuł dobór kołowrotka i linki.rar Ale tym niech zajmą się mądrzejsi ode mnie. Napisałem ten temat żeby nie było "znowu? Porady też już na forum wielokrotnie pisałem" Edited Wednesday at 02:17 PM by mikolaj łódzki 0 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 03:37 PM Na jednym forum sumowym ktoś sie wysilił aby napisać podadniki dla blondynek ale w sumie zawsze mozna odesłąc do ponadczasowej literatury np Andrzejczyk -Wędkarstwo jeziorowe, czy Strzelecki Wędkarz i rzeka/lub wędkarstwo rzeczne zależnie od wydania/ pewne zasady sie nie zmieniają.... zmienia sie tylko sprzęt gdzie marketingowcy dwoją sie troją zeby kupującemu zrobić we łbie sieczke 3 Share this post Link to post Share on other sites
mikolaj łódzki 13 Report post Posted Wednesday at 03:46 PM 7 minut temu, Wartburg napisał: marketingowcy dwoją sie troją zeby kupującemu zrobić we łbie sieczke tak niestety chyba zawsze było a na pewno jest teraz. A odsyłanie do literatury ma jedną poważną wadę literatura (z mojego doświadczenia) nie zawsze jest dostępna ): 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2605 Report post Posted Wednesday at 04:20 PM 23 minuty temu, mikolaj łódzki napisał: A odsyłanie do literatury ma jedną poważną wadę literatura (z mojego doświadczenia) nie zawsze jest dostępna ): Poważnie? Nawet nie chciało Ci się wpisać w Google? Wędkarstwo jeziorowe, Wędkarstwo rzeczne 1 Share this post Link to post Share on other sites
mikolaj łódzki 13 Report post Posted Wednesday at 04:21 PM (edited) wpisałem i wyskoczyło mi tylko archiwum allegro i olx na którym nie kupuję. Edited Wednesday at 04:21 PM by mikolaj łódzki 0 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 04:23 PM 4 godziny temu, mikolaj łódzki napisał: .....odsyłanie do literatury ma jedną poważną wadę literatura..... nie zawsze jest dostępna ): Bardzo często spotykane na portalach aukcyjny w bardzo przystepnych cenach Dołożyłbym Wędkarstwo Wyganowskiego i dla amatorów konserwacji zabytków Barowicza ABC wędkarza majsterkowicza 3 godziny temu, mikolaj łódzki napisał: wpisałem i wyskoczyło mi tylko archiwum allegro i olx na którym nie kupuję. Oczekujesz ze antyki sa dostepne od ręki?!?! Obadaj raz na pare dni wreszcie trafisz.... nie rozumiem....J. Wyganowski WędkarstwoWędkarstwo rzeczne Wędkarstwo jeziorowe 2 Share this post Link to post Share on other sites
mikolaj łódzki 13 Report post Posted Wednesday at 04:33 PM 5 minut temu, Wartburg napisał: okej jestem ślepy chyba kupie sobie okulary 1 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 04:39 PM albo dekle zamiast zaczynać opis od autora zaczynaja od tytułu a dajej szukajka nie indeksuje. PS problem kołowrota do federa rozwiązałem 70-cio letnim nawijakiem z przekładnia slimakowa o przełożeniu 3,25...... a i tak najchetniej używam centerpinów 0 Share this post Link to post Share on other sites
Docio 2605 Report post Posted Wednesday at 04:52 PM 12 minut temu, Wartburg napisał: problem kołowrota do federa rozwiązałem 70-cio letnim nawijakiem z przekładnia slimakowa o przełożeniu 3,25 Uuuu, ocieplenie klimatu? Powiało nowoczesnością. Czyżby szykował się zakup czegoś współczesnego? 2 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 05:01 PM 7 minut temu, Docio napisał: Uuuu, ocieplenie klimatu? Powiało nowoczesnością. Nie to tylko na wypadek zeby było co pokazać jak ktoś zapyta czy mnie nie stać na solidny kołowrotek o szpuli stałej 1 Share this post Link to post Share on other sites
wind 2238 Report post Posted Wednesday at 07:54 PM 6 godzin temu, mikolaj łódzki napisał: Zauważyłem na forum temat który wraca jak bumerang . Jaki kołowrotek do ,albo kołowrotek do 100 zł do feedera z c.w. 40-80g. I teraz ogromna prośba do starszych stażem wędkarzy. Napiszcie pod postem : porady, klucz albo metodę dobrania kołowrotka do wędki. A po co ten temat po to żeby klawiatury się mniej męczyły i młodzi się czegoś nauczyli. Moi drodzy. Pytania o kołowrotki, wędziska, żyłki, haczyki etc. powracają jak bumerang z częstotliwością dzioba dzięcioła. Na nic się zdają nasze prośby, zapisy regulaminowe, obecna na każdym forum tzw. "szukajka". Co więcej, na naszym Portalu można znaleźć artykuły odnośnie doboru wędzisk i haczyków mojego autorstwa. Oczywiście nikt tego nie czyta, nie przegląda starych tematów zakładanych w działach, najłatwiej założyć nowy temat i wałkować to samo po raz setny, dwusetny i dalej ... Może i ktoś się pokusi o napisanie "poradnika" ale tak naprawdę my to przeczytamy, a nowi, rządni wiedzy użytkownicy, założą kolejny i kolejnym i kolejny taki sam temat ... I choćbym postawił Sashę Grey z wielki transparentem "TU CZYTAJ O KOŁOWROTKACH" to każdy nowy użytkownik = nowy temat. Oczywiście, jeśli ktoś się zdecyduje na napisanie takiego poradnika stawiam piwo. Dużo piwa. Latem nad rzeką 2 Share this post Link to post Share on other sites
Wartburg 1244 Report post Posted Wednesday at 07:58 PM 3 minuty temu, wind napisał: /---/ Oczywiście, jeśli ktoś się zdecyduje na napisanie takiego poradnika stawiam piwo. Dużo piwa. Latem nad rzeką Na szczęście nie dość że nie pije to jeszcze mam nad wyraz niewiele do powiedzenia o nowym sprzęcie 0 Share this post Link to post Share on other sites
Alexspin 2215 Report post Posted Thursday at 05:16 AM (edited) 13 godzin temu, mikolaj łódzki napisał: okej jestem ślepy chyba kupie sobie okulary Nie będę kopał leżącego... Edited Thursday at 05:22 AM by Alexspin 1 Share this post Link to post Share on other sites
Baburka 117 Report post Posted Thursday at 06:40 AM Słusznie! Nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe 1 Share this post Link to post Share on other sites