Skocz do zawartości

JPaluczanin

Użytkownik
  • Zawartość

    9
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O JPaluczanin

  • Tytuł
    Kandydat
  1. JPaluczanin

    Przynęta na karasia.

    Dzień dobry. Gdy zacząłem sezon, spróbowałem ta pastę. Wyszła bardzo wodnista, może dlatego , że pozostała mała ilość wody w grochu. Zakładanie na haczyk szybkie ale efekty marne. Bardzo łatwo schodziła przy braniu z haczyka. Więcej zarzucania niż ryb na haczyku. Może lepsza byłaby bardziej sucha. Ale brania były może nie karasie ale małe leszcze interesowały się przynętą. Można byłoby poeksperymentować i dodać trochę żelatyny żeby była bardziej zwięzła i lepiej trzymała się na haczyku.
  2. JPaluczanin

    Katalogi wędkarskie na 2018 r.

    Zgadza się. Ale np. dołączone pomysły można również wykorzystać jeżeli ktoś lubi, wykorzystując prace własnego pomysłu. A pan Mietek w sklepie zawsze się przyda . Niepotrzebne katalogi można usunąć a te z inspiracjami zostawić.
  3. JPaluczanin

    Katalogi wędkarskie na 2018 r.

    Każdy szuka jak potrafi. Tutaj wszystkie w jednym miejscu
  4. Zapraszam do zapoznania się z katalogami firm wędkarskich. Można wyszukać w nich bardzo ciekawe pomysły do wykorzystania w praktyce. Wszystkie katalogi po rozpakowaniu zajmują ok. 6.6 GB. Naprawdę polecam. Na zachętę zamieszczam wybrane pomysły z katalogów. http://www.katalogiwedkarskie.pl
  5. Mam jeszcze jeden przepis na przynętę - tzw. Makucha od Rosjanina, z którym rozmawiałem jadąc pociągiem z Bydgoszczy do Warszawy. Składniki: Szklanka kaszy manny i 1 całe jajko i 2 białka. Wszystko dokładnie wymieszać. Można dodać barwnik. Zapachu nie dodajemy, uzyska w wyniku smażenia. Z wymieszanego materiału tworzymy coś jak naleśnik o grubości ok. 1 cm i smażymy jak naleśnik z obu stron. Otrzymany placek będzie o konsystencji gumy. Placek możemy przeciąć na pół i następnie pociąć na kostki o wymiarach np. 6mm na 10 mm. UWAGA! Co do konsystencji i wyrobienia składników należy przeprowadzić próby. np. dodać jeszcze 1 białko i eksperymentować z czasem smażenia. Przynęta sprawdzona na leszcza i płocie. W wyniku smażenia otrzymuje bardzo interesujący zapach i jest naprawdę skuteczna.
  6. JPaluczanin

    Przynęta na karasia.

    Przepraszam ale nie miałem na celu reklamowanie czasopisma. Nie chciałem wykorzystywać dosłownie przytaczać tekstu, który jest w czasopiśmie. Dlatego podałem link do czasopisma w pdf-ie. Co do nazwy przynęty. W artykule mowa jest o przynęcie mastryka. Co do nazwy żaden problem. Ważne żeby była skuteczna :).
  7. Witam. Przedstawiam pomysł na samodzielne wykonanie spławików z korka do butelek. Podstawowe informacje zamieszczone w filmie.
  8. JPaluczanin

    Przynęta na karasia.

    Witam wszystkich. W czasopiśmie Spławik i grunt nr 2/2017 na stronie 33 jest przepis na Mastyrka – czyli pasta z grochu. LINK DO CZASOPISMA Na wstępie moczymy groch. Powinno trwać to około 10 godzin. Potem przystępujemy do obróbki termicznej. Po doprowadzeniu wody do wrzenia, należy groch gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut. Proces ten można przyspieszyć poprzez dodanie do wody niewielkiej ilości sody oczyszczonej (szczyptę). Pamiętajcie, żeby od czasu do czasu zamieszać w garze. Smród spalenizny jest dość intensywny, więc przypalony groch może nam potem skutecznie odstraszyć ryby w łowisku. Następnie przy pomocy blendera mielimy groch na papkę i dodajemy (stopniowo) około 200 gramów kaszy manny. Całość intensywnie mieszamy, a potem odstawiamy do wystygnięcia. W następnej kolejności wyrabiamy wszystko w jednolitą masę. Przepis przytoczony przeze mnie można modyfikować. Zmieniając proporcje składników uzyskać możecie zupełnie inny wygląd mastyrki. Im mniej dodanej kaszy, tym pasta będzie miała rzadszą konsystencję. Będzie oczywiście mniej trwała, ale za to zacznie intensywniej pracować w wodzie. Można też pokombinować i zastąpić groch innym składnikiem. Kukurydza (kasza kukurydziana), soja, cieciorka czy bobik powinny również doskonale się sprawdzić.
×