Jump to content

dj tegi buszek vixapol

Użytkownik
  • Content count

    2
  • Joined

  • Last visited

Community Reputation

1

About dj tegi buszek vixapol

  • Rank
    Nowicjusz

Informacje o profilu

  • Imię
    Michał
  • Lokalizacja
    Woj. Zachodnio - Pomorskie

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

  1. dj tegi buszek vixapol

    Ryba po Japońsku

    Składniki podstawowe 600 g filetów mintaja lub dorsza bez skóry 3 połówki papryki konserwowej ze słoika - około 140 g 3 średnie ogórki konserwowe - około 170 g 3 duże cebule zwykłe lub czosnkowe - 450 g 8 łyżek oleju do smażenia ryby i warzyw Składniki na ciasto naleśnikowe do smażenia ryby 1 duże jajko 1/3 szklanki wody - około 125 ml pół szklanki mąki - do 90 g po sporej szczypcie soli i pieprzu Składniki na zalewę do warzyw 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki wody - około 125 ml 2 łyżki oleju 4 łyżki octu spirytusowego przyprawy: 3 łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki Ryba po japońsku Filety pokrój na mniejsze kawałki nie dłuższe niż 5 cm. Kawałki filetów należy najpierw usmażyć w cieście naleśnikowym. W jednej misce umieść zatem: jedno duże jajko; po pół szklanki wody oraz mąki pszennej np. uniwersalnej; po sporej szczypcie soli i pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszaj na jednolite ciasto naleśnikowe. Możesz do tego użyć rózgi kuchennej lub blendera ręcznego. Powinno Ci powstać trochę gęstsze ciasto, niż na klasyczne naleśniki. W razie potrzeby dolej trochę wody. Ciasto naleśnikowe raz jeszcze bardzo dokładnie wymieszaj a następnie zanurzaj w nim kawałki ryby. Oblepione ciastem fileciki smaż porcjami: Przygotuj sobie większą patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i zacznij kłaść kawałki ryby w cieście. Fileciki smaż z obu stron na rumiano. Uważaj, by kotleciki nie przypalały się za szybko. W razie potrzeby zmniejsz moc palnika. Kawałki ryby nie powinny się za szybko rumienić. To jak długo będą się smażyć, zależy do patelni i jej grubości oraz od ustawionej mocy palnika. Moje smażyły się po około dwie minuty na stronę. W ten sposób usmaż wszystkie kotlety rybne. Chłoną one niewiele tłuszczu, więc zapewne nie będzie potrzeby dolewania go na patelnię. Talerz z usmażonymi filetami rybnymi odłóż na bok. Zalewę do warzyw na patelnię polecam przygotować sobie jeszcze przed smażeniem cebuli. Do jednej miski wlej: pół szklanki wody, 2 łyżki oleju, 4 łyżki octu spirytusowego. Dodaj też 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego oraz przyprawy: 3 płaskie łyżki cukru, płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Trzy duże cebule zwykłe lub też czosnkowe o łącznej wadze około 450 gramów obierz i przekrój na pół. Każdą połówkę pokrój nożem w cienkie piórka. Przygotuj sobie średnią patelnię i zacznij ją nagrzewać. Wlej cztery łyżki oleju do smażenia. Ustaw średnią moc palnika i po chwili dodaj cebulę. Smaż ją tak około 15 minut. Co jakiś czas zamieszaj cebulę. Po tym czasie powinna się ładnie zeszklić i lekko zarumienić. W trakcie podsmażania cebuli przygotuj warzywa marynowane. Trzy średnie ogórki konserwowe o łącznej wadze około 170 gramów pokój w grubsze, ale nie za długie paski. Tak samo pokrój trzy połówki papryki konserwowej ze słoika. Potrzebujesz około 140 gramów papryki. Gdy cebulka jest już podsmażona, na patelnię dodaj też pokrojone w paski ogórki oraz paprykę. Zamieszaj wszystko i podsmażaj minutę. Następnie wlej wcześniej przygotowaną zalewę. Zamieszaj zawartość patelni. Gdy wszystko ponownie się zagotuje, poczekaj jeszcze minutę i zdejmij patelnię z palnika. Na szerszy półmisek wyłóż część usmażonych wcześniej filetów rybnych w naleśnikowej panierce. Na filety wyłóż część warzyw w sosie. Następnie kolejna warstwa kawałków ryby oraz reszta sosu. Smacznego
  2. dj tegi buszek vixapol

    Początkujący wędkarz samouk

    Pódjź do najbliższego koła PZW, a wówczas gdy to zrobisz, będziesz musiał napisać egzamin.
×