Skocz do zawartości

Wędka do spinningu i druga na method feeder.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam potrzebuje waszej pomocy. Chciałbym zacząć ponownie moją przygodę z wędkarstwem którą przerwałem w okresie nastoletnim po stracie ojca który zaraził mnie tym hobby.

Poszukuję dwóch zestawów: wędzisko + kołowrotek i plecionka/ żyłka 

1 zestaw spinningowy z brzegu na szczupaki, sandacze, okonie wody takie jak Wisła Martwa i pobliskie kanały a także stawy komercyjne. 

2 zestaw do method feeder również połowy z brzegu typy ryb to leszcze itp lub karpie na stawach komercyjnych. 

Jako że nie chce od razu inwestować w topowe marki to budżet w jakim chciałbym się zmieścić to 1000 zł. 

Z góry dziękuję wszystkim za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam. Jeśli napisałem coś jak laik to przepraszam ale od Nowa chce poznać te piękne hobby jakim jest wędkarstwo. 

Też niedawno zaczynałem i na start do metody polecił bym ci mikado ultraviolet method feeder 305/330 to już zależy do twoich preferencji ale jeśli zaczynasz i chcesz bardziej z brzegu lub tak do 30 metrów do 305 będzie lepsza. Kołowrotek ja używam MIKADO Toxy FR 5006. Jak na razie sprawdza się świetnie tylko musiał byś trochę z hamulcem uważać bo jest dość mocny. Żyłka też mikado ultraviolet 2 method feeder 0.25mm. Ja mam trochę słabszą ale ta będzie fajna, podajniki ja bym kupił 20/30/40 gramowe po jednym. 1/2 paczki szybkozłączek z mikado, i przypony mikado na żyłce z igłą, rozmiary 10/12/14 zależy od wielkości ryb jakie chcesz łowić, w metodzie używa się małych haczyków, jak chcesz jeździć na komercję gdzie jest zakaz zadziorów to możesz sobie dogiąć szczypcami. Waftersy, nie dumbelsy ani pop up, najlepiej escafeeder kukurydza mini i orzech tygrysi te większe fajnie na karpie działają, pellet 2mm też ci polecam z escafeeder masz 2 rodzaje perfec swim i perfect dynamic ja mieszam zawsze mniej więcej 50/50, jeszcze foremka do nabijania podajników, wiaderko na przynętę. Nie kupuj takich pudełek do odsączania wody po namaczaniu peletu, weź sobie zwykłe pudełko spożywcze i możesz po nawiercac albo nagrzanym widelcem na dnie dziury porobić albo sitko brać z sobą. Polecam ci ten kanał https://youtube.com/@akademiafeederworld?si=wD3bMp_iK8jfOSPd

Obejrzyj sobie podstawy method feeder i jak zacząć łowić na method feeder.

Przydał by ci się jeszcze podbierak i szczypce do odhaczania. Co do spinningu ci nie polecę nic bo moja przygoda z nim jest znikoma mam tylko casting jakiś z Decathlonu ale mało go używałem. Mam nadzieję że metoda ci się spodoba.

Pozdrawiam