Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, mam Savage Gear Shore Game 274 cm 7–24 g i w sumie jej nie używam, bo jest dla mnie za miękka i za bardzo się gnie. Chciałbym zrobić z niej coś bardziej pod szczupaka/sandacza.

Myślałem, żeby skrócić ją od góry o jakieś 10–17 cm. Czy takie skrócenie faktycznie sprawi, że wędka będzie sztywniejsza? I mniej więcej o ile może się zwiększyć jej realny zakres wyrzutu?

Warto w ogóle to robić, czy lepiej zostawić ją tak jak jest? I jeśli ktoś już skracał podobną wędkę, to chętnie usłyszę jak wyszła.

Napisano

Eksperymyment myślowy. Jeżeli weźmiesz sówmiarkę i zmierzysz średnicę wędek szczupakowej i okoniowej tej samej serii ,producenta ,długości w równych odległościach od końca. To czy otrzymasz takie same wyniki? Otóż raczej nie wędki wykonuje się najczęściej w technologii nawijania na stalowy rdzeń mat węglowych. Rdzeń ten się usuwa po aktywowaniu żywic w macie. Rdzenie zwykle zostają te same to element drogi w wykonaniu. Więc czym się zmienia właściwości wędziska? Grubością, splotem ,lepiszczem, materiałem. Więc ucinając końcówkę dostaniesz ten sam miękki kij ale nie obsługujący dolnego zakresu przynęt i krótszy.