_świeżak_ Napisano 10 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 Witam, planuję wyjazd nad Jezioro Powidzkie. Dla przypomnienia – średnia głębokość jeziora wynosi 11,5 m lub 12,7 m, a maksymalna 45,4–46,0 m. Wody zaliczono do I klasy czystości. Łowić będę z rowerka wodnego (zgodnie z regulaminem jest to dozwolone). Chciałbym uzyskać porady na podstawie głębokości i czystości jeziora – np. jakie przynęty czy główki wybrać. Nastawiam się głównie na szczupaka, ale poświęcę też trochę czasu okoniowi. Nigdy jeszcze nie udało mi się nic złowić na spinning, więc mam nadzieję, że tym razem się uda – w przeciwnym razie chyba porzucę tę metodę. Postaram się dorzucić parę fotek mojego sprzętu
_świeżak_ Napisano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 (edytowane) Jeśli chodzi o żelastwo no to tylko tyle większość to jakieś Mikado kongery i Robinsona Edytowane 10 Sierpnia 2025 przez _świeżak_
_świeżak_ Napisano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 Szczupakowe jeśli ktoś chce znać wagę głowki to napiszę
_świeżak_ Napisano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 No i okoniowe chodzi mi o porady co dokupić w jaką gramaturę je dozbroić te okoniowe boję się że jak dozbroje w za duża główkę to ryba będzie się bać :-(
ryukon1975 Napisano 10 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 9 minut temu, _świeżak_ napisał: Szczupakowe jeśli ktoś chce znać wagę głowki to napiszę Wszystko małe i lekkie. Dobre może na staw o głębokości do dwóch metrów ale nie na poważną wodę o jakiej piszesz. Jeśli chodzi o kolory to też na początek skupiłbym się na klasyce a tu jak na świątecznej choince każda ozdóbka inna. Ogólnie nie widzę przyszłości z takimi przynętami.
_świeżak_ Napisano 10 Sierpnia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Sierpnia 2025 To może pan by tak powiedział jakie przynęty to klasyki ? No i jaka gramatura mam co prawda taką mam ale wydaje mi się że jest trochę za duża głowka dla tych okoniowych przynęt a hak jest krótki 1 godzinę temu, ryukon1975 napisał: Wszystko małe i lekkie. Dobre może na staw o głębokości do dwóch metrów ale nie na poważną wodę o jakiej piszesz. Jeśli chodzi o kolory to też na początek skupiłbym się na klasyce a tu jak na świątecznej choince każda ozdóbka inna. Ogólnie nie widzę przyszłości z takimi przynętami. A no i jeśli chodzi o te największe to sama guma trochę waży
ryukon1975 Napisano 11 Sierpnia 2025 Zgłoszenie Napisano 11 Sierpnia 2025 (edytowane) Klasyczne kolory od każdych bym zaczynał na obcej wodzie to biel, perła, złoto, żółty, malowanie na okonia czy szczupaka. Wszystko to już zostało dawno napisane i powielone do dziś tysiące razy. Gdybyś chciał to to znajdziesz ja tu książek i artykułów przepisywać nie mam zamiaru. Możesz popatrzeć na przynęty na zdjęciu, kilka przykładów. Tu przynęty 10-12,5 cm więc główki w rozmiarach 4/0 i 5/0 u mnie akurat na drugim zdjęciu w masach 17,5 g do 25 g. Oczywiście tak wąski zakres jest spowodowany tym że to przynęty pod jedno łowisko czyli jednakowe niezmienne raczej warunki. To że guma coś waży nic nie znaczy. Jeśli jej odpowiednio nie obciążysz możesz przy większej głębokości czekać kilka minut aż zatonie a chodzi zazwyczaj o to żeby zatonęła. Wynalazki jakie pokazałeś na zdjęciu czyli główka 20 g na malutkim haku służą do specjalistycznego łowienia i specyficznych warunków łowiska. Edytowane 11 Sierpnia 2025 przez ryukon1975
Rekomendowane odpowiedzi