Jump to content

Sinning na większe szczupaki

Recommended Posts

Panowie wybieram się w tym roku do Szwecji pomęczyć trochę ich szczupaki. Całe życie łapie na spiningi max do 30 gr. Potrzebuję kupić coś cięższego na wyjazd. Planuję łowić z łódki. Będę rzucał głównie dużymi gumami z obciążeniem do 25-30 gr. Na plytszych zatoczkach w ruch pewnie pójdą obrotówki nr 5 i jakieś woblery. Macie jakieś sprawdzone kije na większe ryby? Chciał bym przeznaczyć na zakupy ok. 300/400 zł.

Hubi, proponowałbym Ci kije z oferty Shimano.Myślę że na szwedzkie metrowce będą w sam akuracik. Np. Catana CX 270H z cw.20-50g, którą kupisz za ok 200zł. Albo nieco krótsze Nexave CX240H z cw.20-50g. Ten spin jest droższy 260-280zł. Znacznie tańszy i bardzo wytrzymały jest Vengeance 270H cw.20-50g, który kosztuje ok.150zł. Jak już gdzieś pisałem, Shimano ma tendencję do zaniżania cw. w swoich spinach, więc można znacznie przekroczyć górną wartość bez żadnych konsekwencji dla kija. Pod dużym obciążeniem mają głęboką amortyzację, co jest zaletą w spiningach szczupakowych i nie tylko. W kijach typu sandaczowego, wykonanych z szybkich i sprężystych grafitów, amortyzacja kończy się dużo wcześniej, więc pod dużym obciążeniem i pod wpływem emocji, łatwo może dojść do katastrofy. Dobrym spinem na duże szczupaki, byłby też Beast Master, ale to już niestety wydatek ok.500zł.

BeastMastery mają dobrą recenzję. Chyba się skuszę, nie wiem tylko czy postawić na bardziej finezyjne :)14-40gr czy mocniejsze 20-50 gr przy długości 2,40 m. Nawet w cenie się zmieszczę bo juz od 350+ zł można kupić. Zastanawiam się też nad Diaflexem Robinsona, używał ktoś? są warte tej ceny?