Jump to content

Ile biszkoptu w zanęcie?

marian
 Share

Recommended Posts

Guest ŁYSY0312

W dobrej zanęcie jest już biszkopt i nie ma sensu go dodawać. Jesli chodzi o "ulepszanie" mieszanek z niższej półki to nie więcej jak do 10% na rzekę i do 20% na wody stojące.

Biszkopt dodaję wyłącznie do zanęt na zawody,i nie ma dla mnie znaczenia czy jest to rzeka czy jezioro. Decydujące znaczenie ma to,jaki gatunek ryb dominuje w łowisku i na co się nastawiam. Do zanęt płociowych dodaję 10% biszkoptu lub mielonych herbatników, na leszcza 20 czasem nawet 30%,biszkoptu lub pół na pół z mielonym piernikiem. W łowieniu indywidualnym tych składników nie stosuję wcale (czasem cukier puder).Moje zanęty są kaloryczne, wysokobiałkowe, bo o ile na zawodach muszę zwabić i wyłowić wszystko co się rusza, to w łowieniu indywidualnym, chodzi mi o nieco inny kaliber ryb.

dzięki za odpowiedzi. a w takich gotowych kupnych zanętach w sklepach to ile powinno być takich dodatków, jak właśnie słodkie dodatki cukiernicze, wafle czy tym podobne? słyszałem, że w najtańszych zanętach producenci dodają poniżej 10% dodatków cukierniczych.

Guest ŁYSY0312

Skład tańszych zanęt jest całkowitą niewiadomą i bez przetestowania nad wodą tzn połowienia na samą zanętę i na zanętę z dodatkiem biszkoptu nie dowiesz się czy dodatek cukierniczy jest potrzebny.

Kolejna sprawa - nie do wszystkich zanęt opłaca się dosypywać słodkich dodatków, i nie na wszystkich akwenach. Słodko lubi np. leszcz a np płotka już nie tak bardzo...

• 3 weeks later...