Jump to content

Spining- kilka pytań o sprzęt

Recommended Posts

Jako, że jestem nowy na forum witam serdecznie wszystkich użytkowników w moim pierwszym i mam nadzieje nie ostatnim temacie. Mam do was kilka pytań i porad odnośnie spinningowej metody połowu. Moje pytania będą głównie skierowane do osób które mają lub miały do czynienia z interesującym mnie sprzętem. Mianowicie amatorsko jak do tej pory łowię na spinning na dwóch rzekach o średnim nurcie i okolicznych starorzeczach gdzie jest masa zaczepów a jeśli chodzi o ryby okazów nie ma(szczupak do 70cm i okoń do 25cm). Jako, że zbliża się nowy sezon postanowiłem w tym roku trochę bardziej się do tej roboty przyłożyć i doinwestować mój sprzęt oraz trochę pozmieniać i tutaj będę prosił o pomoc. Częściej łowię szczupaki i posiadam do tego celu wędzisko Shimano catana o ciężarze wyrzutu 10-30g. Do tej pory używałem żyłki, ale w tym sezonie postanowiłem przejść na plecionkę. Szperałem trochę w necie i ponoć te plecionki są dobre:

Plecionka Power PRO

Ktoś może miał do czynienia i może polecić tą plecioneczkę lub jakąś inna w tych granicach cenowych?

Druga sprawa dotyczy kołowrotka i wędziska o lekkim wyrzucie w które również mam zamiar zainwestować. Tutaj sprawa jest troszkę prostsza bo już wybrałem wędzisko:

Chodzi mi natomiast o kołowrotek i tutaj mam dwie opcje bardzo zbliżone. Shimano catana 2500RB lub 3000SRB. Chodzi mi o to czym one tak naprawdę się różnią i który będzie bardziej uniwersalny do cięższego zestawu szczupakowego oraz lekkiego okoniowego? Mam zamiar na jedną szpule nawinąć plecioneczkę grubości 0.19 do grubszego zestawu, a na druga szpule coś dużo delikatniejszego tak aby kołowrotek współgrał z oboma wędziskami. Który z tych dwóch według was będzie lepszy do tego typu wędzisk i połowów?

Trochę tego dużo, ale z góry dziękuje za przeczytanie i odpowiedzi oraz wszelkie sugestie i porady. Pozdrawiam

Edited by wind
edycja linku

Kołowrotki o których piszesz różnią się wielkością (wagą),oraz pojemnością szpuli.Wielkość 2500 oznacza,że na szpulę wejdzie 100m żyłki 0,25mm, wielkość 3000-100m żyłki 0,30mm itd.Jako że większość producentów notorycznie przegrubia swoje żyłki, średnica podana na opakowaniu,nijak ma się do rzeczywistości.W praktyce zamiast 100m,wejdzie 90.Kołowrotek wielkości 3000 bardziej będzie pasował do szczupakowej Catany,do okoniówki jest nieco za duży.Odwrotnie ma się sprawa z kołowrotkiem 2500, do spina na okonie mógłby ujść, ale na szczupaka jest za delikatny.Zwłaszcza że masz zamiar mawinąć plecionkę,więc mechanizm kołowrotka dostanie spory wycisk.Reasumując,masz Catanę 10-30g,więc kup kołowrotek 3000 (typowo pod szczupaka nawet 4000).O zestawie na okonia będziesz myślał,gdy kupisz odpowiedni kij. Co do plecionki,to Power Pro jest godna polecenia,ale w zakupie jest sporo loterii, gdyż jest to plecionka najczęściej podrabiana. Musisz popytać o godny zaufania sklep.Ja w ubiegłym roku kupiłem plecionkę Power Pro Moss Green i chyba fuksnął mi się oryginał,bo sprawuje się świetnie.