Jump to content

Staw Rutki w Płońsku

MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Staw Rutki mieści się w Płońsku przy ul Związku Walki Młodych jest to zbiornik po wyrobiskowy ,był tam wydobywany torf za okupacji Niemieckiej co wiem od dużo starszych wędkarzy przesiadujących regularnie na Rutkach.Nie znam dokładnej powierzchni zbiornika ale wydaje mi się ,że jest to około 5ha ,głębokość to około 2,5m z czego prawie metr to warstwa mułu, niestety staw jest mocno zamulony, linia brzegowa jest miejscami porośnięta tatarakiem znajdują się tam także dwa fajne cypelki mocno oblegane przez wędkarzy.Rutki niegdyś były zamieszkiwane przez masę okazałych ryb takich jak wielkie karpie,amury,liny, i okonie niestety wielokrotne przyduchy które powiedzmy sobie szczerze są skutkiem zaniedbania przez PZW i Płońskie koło wędkarskie zrobiły swoje ,wszystkie stare ryby wyginęły.Co prawda każdego roku staw jest zarybiany karpiem i szczupakiem lecz są to niewielkie ilości które dość szybko są odławiane ,dwa lata temu podobno były wpuszczane jazie i sandacze, co do jazi to jednego małego trafiłem w tym roku lecz sandaczy ani widu ani słychu ;) ,za to karasia srebrzystego jest masa.Warto też napisać o sumach pomimo tych nie wielkich wpuszczonych przez wędkarzy są także te starsze które już nie jednemu przetestowały możliwości sprzętu.Podobno są plany odmulenia i oczyszczenia zbiornika oraz zagospodarowania terenu wokół ale co z tego będzie nie wiadomo mam nadzieje ,że wypali czego sobie i Płońskim wędkarzom życzę.

rutki.bmp

Michnik, dzięki za opisanie Rutek,co prawda miałem się zająć tym osobiście, ale nie wędkowałem na Rutkach kilka lat i moje info. mogło by mijać się z rzeczywistością.

Dnia 20.11.2011 o 17:42, 'MICHNIK' napisał:

Rutki niegdyś były zamieszkiwane przez masę okazałych ryb takich jak wielkie karpie,amury,liny, i okonie niestety wielokrotne przyduchy które powiedzmy sobie szczerze są skutkiem zaniedbania przez PZW i Płońskie koło wędkarskie zrobiły swoje ,wszystkie stare ryby wyginęły..

Jako, że Rutki mam zaraz za oknem, muszę napisać, że Płońskie koło stara się dbać o ten akwen w okresie zimowym, przeręble, oraz słoma z tego co zauważyłem jest każdego roku, jednak gdy lód się roztopi, śnięte ryby można zauważyć co kilka metrów. Jest to masakryczny widok, który można zaobserwować praktycznie każdego roku.

Znalazłem artykuł na ten temat.

Zdaniem niektórych z naszych rozmówców, wpływ na śnięcie miał brak przerębli, mimo że koło posiada piłę do cięcia lodu. Za miejski teren odpowiada dzierżawca - płońskie koło Polskiego Związku Wędkarskiego, szef tego koła twierdzi, że akwen został właściwie zabezpieczony na zimę - ryby miały tlen poprzez wiechcie słomy w otworach w lodzie i że w innych zbiornikach również doszło do śnięcia ryb. Zdaniem wędkarzy, którzy uważają, że prezes ma rację, większym problemem są śmieci na Rutkach, zalegające wszędzie, cyklicznie przez nich usuwane. Twierdzą również, że padła tylko część ryb - karpie i szczupaki - około 150 kg.

źródło http://www.plonszcza...6851&Itemid=150

Myślę, że jedną z przyczyn śnięcia ryb jest głębokość, tak jak napisałeś

Dnia 20.11.2011 o 17:42, 'MICHNIK' napisał:

głębokość to około 2,5m z czego prawie metr to warstwa mułu

Czytałem, niedawno w Płońszczaku, że są plany odmulenia Rutek, jednak są to spore koszta jak na Płońsk:( i nie wiadomo kiedy i czy w ogóle ten projekt zostanie zrealizowany,

jak znajdę ten art, to dodam na forum.

Przeręble i wiechcie słomy nie rozwiążą problemu, musiały by być robione bardzo często ponieważ nawet słoma w przeręblu szybko zamarza a z tego co wiem to są robione raz w ciągu całej zimy :) . Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem było by ustawienie choć jednej fontanny która po pierwsze zapobiegła by miejscowemu zamarzaniu wody a po drugie napewno w znaczny sposób natleniła by płytki zbiornik.

Co do planów o których czytałeś w Płońszczaku ,jest to jeden z bodajże 11 projektów kluczowych dla naszego regionu i był by on w znaczej części dofinansowany przez Unię Europejską.W planach jest odmulenie i pogłębienie zbiornika a także zagospodarowanie terenu wokół ,chodzi tu o ławeczki,oświetlenie oraz ścieżki rowerowe poza tym miałby być utworzony zbiornik zaporowy na rzece Płonce mający na celu kontrolowanie stanu wody.Jeżeli dobrze pamiętam całkowity koszt tej operacji miałby wynieść 10.6mln zł z czego Unia daje 9.4mln zł.

A dokładne informację na ten temat znajdziecie na tej stronie: http://www.plonszcza...9897&Itemid=150

Tu natomiast znalazłem informację na temat dzierżawy oraz zarybień akwenu http://www.plonszcza...9613&Itemid=150

Edited by hege
Połączenie postów.

• 2 months later...

Oczywiście ,że łowię bo mieszkam jakieś 200m od Rutek które niestety są troszkę zaniedbane, co roku są zarybiane karpiem oraz szczupakiem niestety w nie dużych ilościach ponoć wpuszczali także sandacze i jazie ale na razie ani widu ani słychu.W ostatnim sezonie trochę połapałem szczupaków nawet sporo tak gdzieś z 15 szt wyjąłem a na początku sezonu kilka karpi 1-2kg ,niestety miejscowym wędkarzom najbardziej zależy na mięchu więc po rozpoczęciu sezonu ryby są dość szybko odławiane poza tym jest mnóstwo karasia i są sumy i to raczej sporę co można wywnioskować z kilku porwanych zestawów okolicznych wędkarzy którzy mieli do czynienia z wąsaczami w ubiegłym sezonie, na pewno w przyszłym i ja spróbuję się z nimi zmierzyć.Oplata sezonowa za łowienie na rutkach wynosi 30zł więc zapraszam :D

Trzeba mieć opłaconą kartę wędkarską na bieżący rok a opłatę na Rutki możemy uiścić bodajże w każdą środę od 13 do 15 w budynku Cechu, jeśli czegoś nie pokręciłem, musiałbym się upewnić i ulicy nie pamiętam nazwy :rolleyes:

• 9 months later...
  • 4 years later...