Jump to content

Przynęty na bolenia

Mistral
 Share

Recommended Posts

Witajcie!

Postanowiłem poprosić Was o porady w kwestii wyboru przynęt na bolenie.

Ponieważ sprzęt ten nie jest tani, chciałbym dobrze zainwestować pieniądze :)

Spinninguję na Odrze przy "główkach".

Boleń żeruje tam jak nawiedzony! Praktycznie co kilka minut wynurza się z wody i atakuje drobnicę.

Do tej pory wybrałem jedną przynętę - ma to być Salmo Thrill o długości 7 cm.

Chciałbym jednak nieco zwiększyć moje pole manewru i zaopatrzyć się jeszcze przynajmniej w 3 przynęty.

Tak więc co polecacie? Obrotówki? Wirówki? Gumy? Woblery?

Byłbym wdzięczny za konkretne firmy, modele, kolory, rozmiary!

Pozdrawiam! :)

Na bolenie celowo nie poluję,gdyż zwykle nastawiam się na 3xS i okresowo okoń.A łowiąc te gatunki zupełnie inaczej prowadzi się przynętę niż przy łowieniu boleni.Kiedyś owszem fascynowały mnie te ryby i łowiłem je w miarę skutecznie,ale od dnia gdy niemal zrujnowały moją psychikę,udaję że ich nie ma.Owszem teraz trafia mi się boleń,ale tylko jako przyłów.Zwykle na wobler lub obrotówkę,prowadzone wachlarzem z nurtem,od wyższej główki,poprzez warkocz nurtu,w zatokę międzygłówkową.Zresztą jest to dobry sposób na różne drapieżniki,bo przynęta zachowuje się jak "trafiona"rybka znoszona przez nurt.Z moich wcześniejszych doświadczeń wynika że na bolenie najskuteczniejsze są: wahadłówki w kształcie trzonka łyżeczki od herbaty,lub wręcz z nich zrobione.Swego czasu kupowałem łyżeczki na bazarze od ruskich.Miały odpowiednią wagę,kształt i naturalnie srebrny kolor.Dobre były obrotówki ze skrzydełkiem typu long (jak liść wierzby),biały lub perłowy twister z wąskim ogonkiem, oraz uklejopodobne woblery.Kolory przynęt raczej srebrzyste,ewentualnie z dodatkiem niebieskiego.Moim zdaniem w przypadku bolenia,należy unikać koloru czerwonego.Najlepszą porą nie tylko na bolenia,jest tzw."złota godzina",czyli o zachodzie słońca.Gdy robi się szarówka boleń jest zdecydowanie mniej ostrożny.

Thrill, Rapala Flat Rap, Mepps Long nr 2 ( na czystą wodę lekko obkopcić nad świeczką) i masa różnych hand madów dostępnych przez inetrnet i w sklepach wędkarskich np Mierniki