Mistral Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Witajcie! Postanowiłem poprosić Was o porady w kwestii wyboru przynęt na bolenie. Ponieważ sprzęt ten nie jest tani, chciałbym dobrze zainwestować pieniądze Spinninguję na Odrze przy "główkach". Boleń żeruje tam jak nawiedzony! Praktycznie co kilka minut wynurza się z wody i atakuje drobnicę. Do tej pory wybrałem jedną przynętę - ma to być Salmo Thrill o długości 7 cm. Chciałbym jednak nieco zwiększyć moje pole manewru i zaopatrzyć się jeszcze przynajmniej w 3 przynęty. Tak więc co polecacie? Obrotówki? Wirówki? Gumy? Woblery? Byłbym wdzięczny za konkretne firmy, modele, kolory, rozmiary! Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Na bolenie celowo nie poluję,gdyż zwykle nastawiam się na 3xS i okresowo okoń.A łowiąc te gatunki zupełnie inaczej prowadzi się przynętę niż przy łowieniu boleni.Kiedyś owszem fascynowały mnie te ryby i łowiłem je w miarę skutecznie,ale od dnia gdy niemal zrujnowały moją psychikę,udaję że ich nie ma.Owszem teraz trafia mi się boleń,ale tylko jako przyłów.Zwykle na wobler lub obrotówkę,prowadzone wachlarzem z nurtem,od wyższej główki,poprzez warkocz nurtu,w zatokę międzygłówkową.Zresztą jest to dobry sposób na różne drapieżniki,bo przynęta zachowuje się jak "trafiona"rybka znoszona przez nurt.Z moich wcześniejszych doświadczeń wynika że na bolenie najskuteczniejsze są: wahadłówki w kształcie trzonka łyżeczki od herbaty,lub wręcz z nich zrobione.Swego czasu kupowałem łyżeczki na bazarze od ruskich.Miały odpowiednią wagę,kształt i naturalnie srebrny kolor.Dobre były obrotówki ze skrzydełkiem typu long (jak liść wierzby),biały lub perłowy twister z wąskim ogonkiem, oraz uklejopodobne woblery.Kolory przynęt raczej srebrzyste,ewentualnie z dodatkiem niebieskiego.Moim zdaniem w przypadku bolenia,należy unikać koloru czerwonego.Najlepszą porą nie tylko na bolenia,jest tzw."złota godzina",czyli o zachodzie słońca.Gdy robi się szarówka boleń jest zdecydowanie mniej ostrożny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Sprzęt wędkarski dla początkujących Wędkarzy." do "Przynęty sztuczne". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted August 20, 2013 Report Share Posted August 20, 2013 Thrill, Rapala Flat Rap, Mepps Long nr 2 ( na czystą wodę lekko obkopcić nad świeczką) i masa różnych hand madów dostępnych przez inetrnet i w sklepach wędkarskich np Mierniki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 21, 2013 Report Share Posted August 21, 2013 Co prawda na Wiśle, ale mi najlepiej się sprawdzały małe rippery Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts