pontonss Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Witam, Mam do kupienia taki zestaw: Wedka: Jaxon Wędka Eternum Speedy Jerk 1.8m 30-100g MULTIPLIKATOR: Lineaeffe M - CASTING 201 - 6+1 BALL I tu mam zmartwienie, chciałbym tym łowić sandacza oraz szczupaka (w ziemie może na głowacice spróbuję), czy zestaw ten się do tego nadaje? Będę wdzięczny za pomoc Dawid Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Ten zestaw nie nadaje się do połowu sandacza oraz szczupaka. Zestaw ten nadaje się bardziej na morskie łowy. Radziłbym zakupić wędzisko o wyrzucie do 30g. I standardowy kołowrotek z przednim hamulcem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pontonss Posted September 20, 2013 Author Report Share Posted September 20, 2013 Taki zestaw już mam, tu kusi mnie multiplikator i nauka castingu (z dużymi jerkami i kopytami), do tego też się nie nada? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 (edited) Musisz poczekać na bardziej obeznanych, gdyż ja w spinningowaniu nie jestem dość doświadczonym żeby ci coś więcej pomóc Edited September 20, 2013 by Domek29 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted September 20, 2013 Report Share Posted September 20, 2013 Do casta powinien być ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 Mogłeś zapytać przed zakupem a nie teraz 30-100 gr jak dla mnie za cięzko jak na polskie ryby. Zazwyczaj w kijach castingowych producenci podają zaniżone CW. Jeżeli chcesz łowić na jerki 60 gr i w górę to wędka będzie ok. Lżejszymi przynętami będzie ciężko, wędka pewnie nie będzie się ładować. Jerkami 7cm raczej nie połowisz, tzn możesz połowić ale przyjemności w tym nie będzie. Ja do "polskiego" castingu używam HMG Triggerstich 8-35 gr i uważam że jest super. Slider 7,10 a nawet 12 cm lata bez problemu. Do tego przy mniejszym CW przyjemność z holu zaciętej ryby jest większa, na 100 gr kiju szczupakom 70-80 cm będziesz suszył łuskę. Pamiętaj też że przy jerkach musisz troche pomachać tą wędą, to Ty nadajesz przynęcie pracę więc zestaw nie powinien ważyć kilogram, ręce mogą odmówić posłuszeństwa. Oczywiście możesz połowić takim zestawem i zamknąć mi usta to tylko moje zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pontonss Posted September 21, 2013 Author Report Share Posted September 21, 2013 Kolego dzięki za odpowiedź, o co chodzi z tym suszeniem łusek? hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted September 22, 2013 Report Share Posted September 22, 2013 Suszyć łuskę tzn ciągnąć rybę po powierzchni Link to comment Share on other sites More sharing options...
pontonss Posted September 23, 2013 Author Report Share Posted September 23, 2013 (edited) Dzięki czyli po chamsku jak na Discovery Channel:) No nic już takie woblery 13-15 zm kupiłem waga 40 do 50 gram i spróbuję Za darmo ten zestaw mam nówka wszystko za 150 złotych. Jeszcze go nie kupiłem ale kupię, taki wyrzut na zimową głowacice będzie ok. A ciężkie woblery pójdą na cast na jezioro. Edited September 23, 2013 by pontonss Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts