erni Napisano 25 Października 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Jak w tytule może ktoś zna,może jadł,może nie zna i zrobi.Przepis jest banalny,ale zaręczam że efekt dla kogoś kto lubi rybkę będzie bajeczny. Składniki: -karp (koniecznie złapany nie kupny ) -cebula -masło -śmietana36%(kremówka) -mąka -wegeta,sól,pieprz Więc po przybyciu z łowiska i obróbce złowionego karpika kroimy go w dzwonka delikatnie oprószamy wegetą,solą i pieprzem odstawiamy do lodówki na ok 15-20 min. Następnie na patelni rozpuszczamy masło-sporo masła,przyprawioną rybkę po wyciągnięciu z lodówki oprószamy mąką i obsmażamy na złoty kolor-broń boże przypalić!!-odkładamy na półmisek. Po obsmażeniu całości ryby na tym samym tłuszczu złocimy pokrojoną w półksiężycę cebulkę-można dodać masła gdyż może być mało-cebulka rónież ma być tylko lekko zezłocona(cebulki musi być sporo) Następnie bierzmy żaroodporne naczynie na spód układamy warstwę zeszklonej cebuli,następnie warstwa ryby,znowu cebulka i znowu rybka,proponuję max 3 warstwy ale zakończone oczywiście cebulką.Do śmietany wsypujemy troszku przypraw(sól,pieprz,wegeta)mieszamy zalewamy warstwy w naczyniu i do piekarnika nagrzanego do 160st na ok 1,5h.Po upływie czasu cebulka jak i rybka dochodzą ze śmietaną odparowując w piekarniku z mąką z ryby tworzy pyszny sosik,jednocześnie przechodząc rybą. Rybka tak przyrządzona smakuje wyśmienicie,jest delikatna,smaczna ale i idzie w "boczki" śmietana robi swoje ale gwarantuje że tak przyrządzona będzie smakowała wszystkim.Jedynie zalecam ostrożność przy nakładaniu porcji ryba jst ekstremalnie delikatna i bardzo łatwo uszkodzić dzwonek,radzę zapamiętać choć troszku jak była układana. Jeśli ktoś zaryzykuje,zaufa mi i zrobi karpia w śmietanie bardzo proszę podzielić się wrażeniami.Dziękuję i życzę smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tobek_63 Napisano 28 Października 2013 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2013 Znam i też polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się