Skocz do zawartości

[Portal] Sandacz z opadu Podstawy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałem przedstawić w tym poradniku początkującym wędkarzom jak i tym bardziej doświadczonym a nie łowiącym jeszcze tą techniką podstawy łowienia z opadu. Technika ta stała się popularna w momencie wejścia na nasz rynek przynęt gumowych.

Zobacz cały artykuł

• 2 miesiące temu...
Napisano

Ciekawy artykuł.Chętnie przeglądam podobne wiadomości i porównuję z własnymi doświadczeniami.Łowię sandacze dopiero od kilku lat i zauważyłem, że podstawą jest technika i sprzęt. Ważne jest też ustawienie przynęty pod kątem nurtu wody.Trudno wyczuć delikatne branie ściągając przynętę z prądem wody. Linka cały czas powinna być napięta żeby poczuć branie (pstryknięcie).Zacięcie musi być natychmiastowe. Bywa, że sandacz przywrze przynętę do dna. To znany i wcale nierzadki przypadek sposobu żerowania tej ryby. Objawia się to jakby "zaczepem" - jeżeli nie skwitujemy takiego brania zacięciem to najczęściej odczepi się pod łódką. Technikę opadu anektowałem do połowów dorsza na Zatoce Gdańskiej.Tu też istotnym jest dryf wody i ustawienie się na kotwicy. Oczywiście można rzucać w każdym kierunku - nie mniej żeby odczuć branie linka musi być napięta żeby czuć przynętę i branie.Ciekawa technika i daje sporo frajdy. Wędka musi być raczej z tych szybkich ale wklejanki też się sprawdzają. Dobrze, gdy dolnik wyposażony jest w rezonans.

• 1 rok później...