Jump to content

Karp w środowisku naturalnym

szczupaczysko
 Share

Recommended Posts

Garść filmów pokazujących karpie i ich zachowanie widziane spod wody. Wszystkie filmy zostały wykonane podczas nurkowania na wstrzymanym oddechu - bez użyciu butli do nurkowania. W części filmów są  zamieszczone opisy, lecz są one przeważnie dość lakoniczne. Bardziej obszerne komentarze obserwacji, także pod kątem informacji dla wędkarzy jeżeli są to są umieszczone w opisach pod filmami już na kanale Youtube.

Ogromne karpie filmowane przeze mnie na miejscówce na której obserwuję je regularnie od kilku lat:

wczesną wiosną:

i na przełomie wiosny i lata:

Konkretne karpie w trzcinowisku dużego jeziora sfilmowane przez jednego z moich znajomych:

http://www.youtube.com/watch?v=d4dM7BuRAiA

i inny jego film - stado karpi:

Pięknie wygrzbiecony karpik - sfilmowany przez innego zmoich znajomych

• 1 month later...

Początek listopada, głębokość ok 5 metrów. Pośrodku dużego jeziora udało mi sie sfilmować nietypowego karpia. Golec, ale w proporcjach bardzo długi i jak na karpia bardzo mało wygrzbiecony. Wagę ryby oceniłem na ok 7 - 8 kg. Dostałem informacje, że przyczyną takiego ukształtowania jego ciała jest to, że do jeziora dostał się z rzeki (była taka mozliwość), gdzie rozwijając się wcześniej przystosował się do warunków życia (pływania) w wodzie z nurtem. Film wykonany podczas nurkowania na wstrzymanym oddechu.

Tak dla sprostowania to jest to karp lustrzeń ( 1:16 min wyraźnie widać), a i jego kształt nie jest niczym nadzwyczajnym! :) . Mógłbym zapodać sporo zdjęć karpi o podobnej budowie :P Swoją drogą to kształtów karpi jest tyle co i ludzi :lol:

Edited by woldi

Wedłud załączonych obrazków to masz rację, ale ze strony wędkarzy i obiegowej opini to dla lustrzenia przypisany jest układ łusek w lini przez całą długość ciała, także przy grzbiecie. Definicja mówi: ,,...rząd dużych łusek wzdłuż linii bocznej...,,, :)   Golcem nazywamy karpia z ewentualnie nieregularnie porozrzucanymi łuskami. więc kto ma rację tego nie wiem, ale nawet jeśli się mylę to pewne jest, że wędkarze przywłaszczyli sobie tę nazwę, także dla odmiany z Twojego filmu ;)