szczupaczysko Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Garść filmów pokazujących karpie i ich zachowanie widziane spod wody. Wszystkie filmy zostały wykonane podczas nurkowania na wstrzymanym oddechu - bez użyciu butli do nurkowania. W części filmów są zamieszczone opisy, lecz są one przeważnie dość lakoniczne. Bardziej obszerne komentarze obserwacji, także pod kątem informacji dla wędkarzy jeżeli są to są umieszczone w opisach pod filmami już na kanale Youtube.Ogromne karpie filmowane przeze mnie na miejscówce na której obserwuję je regularnie od kilku lat: wczesną wiosną: i na przełomie wiosny i lata: Konkretne karpie w trzcinowisku dużego jeziora sfilmowane przez jednego z moich znajomych:http://www.youtube.com/watch?v=d4dM7BuRAiAi inny jego film - stado karpi: Pięknie wygrzbiecony karpik - sfilmowany przez innego zmoich znajomych Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupaczysko Posted December 13, 2014 Author Report Share Posted December 13, 2014 Początek listopada, głębokość ok 5 metrów. Pośrodku dużego jeziora udało mi sie sfilmować nietypowego karpia. Golec, ale w proporcjach bardzo długi i jak na karpia bardzo mało wygrzbiecony. Wagę ryby oceniłem na ok 7 - 8 kg. Dostałem informacje, że przyczyną takiego ukształtowania jego ciała jest to, że do jeziora dostał się z rzeki (była taka mozliwość), gdzie rozwijając się wcześniej przystosował się do warunków życia (pływania) w wodzie z nurtem. Film wykonany podczas nurkowania na wstrzymanym oddechu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 (edited) Tak dla sprostowania to jest to karp lustrzeń ( 1:16 min wyraźnie widać), a i jego kształt nie jest niczym nadzwyczajnym! . Mógłbym zapodać sporo zdjęć karpi o podobnej budowie Swoją drogą to kształtów karpi jest tyle co i ludzi Edited December 13, 2014 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupaczysko Posted December 14, 2014 Author Report Share Posted December 14, 2014 Kurcze, ja od 'zawsze' kieruję się takim (link do wizualizacji form karpia przykładowy) podziałem odmian karpia, gdzie karp bezłuski okreslany jest inną nazwą jako golec: Odmiany karpia Czy to poprawny czy blędny podział? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Wedłud załączonych obrazków to masz rację, ale ze strony wędkarzy i obiegowej opini to dla lustrzenia przypisany jest układ łusek w lini przez całą długość ciała, także przy grzbiecie. Definicja mówi: ,,...rząd dużych łusek wzdłuż linii bocznej...,,, Golcem nazywamy karpia z ewentualnie nieregularnie porozrzucanymi łuskami. więc kto ma rację tego nie wiem, ale nawet jeśli się mylę to pewne jest, że wędkarze przywłaszczyli sobie tę nazwę, także dla odmiany z Twojego filmu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts