kede86 Napisano 14 Lutego 2015 Zgłoszenie Napisano 14 Lutego 2015 Dopiero zaczynam z feederem, dlatego chcę najpierw spróbować z rurką a później się zobaczy. Więc jaka?
Zduneq Napisano 14 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 14 Marca 2015 (edytowane) Mam wędkę Mikado speed hunter cw do 100 g.Tu właśnie mam dylemat jaki dobrać koszyczek (ile gram) dołączając zanęte. Na wody stojące ja aktualnie używam takich sprężyn . Do tego miękka szczytówka i można siedzieć godzinami. Optymalny ciężar według mnie to 20 - 25g.Przy większej gramaturze zestaw zaczyna robić się już za ciężki(według mnie) na wody stojące.jednocześnie bez problemu można "naciągnąć" szczytówkę. Edytowane 14 Marca 2015 przez Zduneq
klaudek19993 Napisano 15 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 15 Marca 2015 Mam feeder mikado ultraviolet i lowie na zalewie dzisiaj lowilem na koszyk i mysle ze sie pomylilem ze nasteonym razem spobuje na sprezyne tylko niewiem czy z dociazeniem czy poprostu z sama zameta?
Gość Ozet Napisano 15 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 15 Marca 2015 Mam feeder mikado ultraviolet i lowie na zalewie dzisiaj lowilem na koszyk i mysle ze sie pomylilem... Klaudek, mógłbyś rozszerzyć ten wątek? Konkretnie na czym polegał Twój błąd, lub co było nie tak?spobuje na sprezyne tylko niewiem czy z dociazeniem czy poprostu z sama zameta?Jeżeli wystarczy sama sprężyna z zanętą bez dociążenia, aby ulokować zestaw w takiej odległości jak chcesz, to właśnie tak zrób. Tym bardziej jeżeli dno byłoby muliste. Jeżeli ewentualnie jest nurt, albo silny wiatr, to zastosuj sprężynę z dociążeniem.
klaudek19993 Napisano 16 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 16 Marca 2015 Moj blad polegal na tym ze byl.lekki wiatr a koszyczek plynal i nie widzialem brania a bran bylo mnustwo gdy lowilem na splawik Koszyczek.mial 15g + zaneta a dno wygladalo bardziej jak poprostu ziemia bez piachu ani molu tylko troche lisci na dnie
Gość woldi Napisano 16 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 16 Marca 2015 Moj blad polegal na tym ze byl.lekki wiatr a koszyczek plynal Masz w tym miejscu tak mocny uciąg wody?
Gość Ozet Napisano 16 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 16 Marca 2015 Czyli dno masz idealne. Załóż koszyczek 25-30g i przede wszystkim zastosuj cieńszą żyłkę główną, wtedy zestaw będzie znacznie mniej podatny na znoszenie. Będę strzelał. Jeżeli dotychczas miałeś żyłkę główną o średnicy 0,25mm (a może nawet 0,30mm), to zmień na 0,20mm (przypon 0,16-0,18mm). Delikatniejszy zestaw, to więcej brań różnych gatunków ryb. Jeżeli jednak mierzysz tylko w okazy, pozostań przy grubych żyłkach, odpowiednio zwiększając obciążenie koszyczka czy sprężyny. I w miarę możliwości wybieraj tak stanowisko, żeby wiatr był Twoim sprzymierzeńcem, nie przeciwnikiem.
klaudek19993 Napisano 16 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 16 Marca 2015 Mam zylke 0.25 bo tam karpie lubia wziasc nawet te okolo 8kg a chcialbym kiedys takiego wyciagnac . I mysle ze zostane przy tej zylce tylko jednak koszyk bedzie ciezszy o ile nie sprezyna
Gość woldi Napisano 17 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 17 Marca 2015 Możesz też zrezygnować z koszyka i założyć sam ciężarek o ile oczywiście zanętę będziesz w stanie położyć w inny sposób.
klaudek19993 Napisano 17 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 17 Marca 2015 No wlasnie w tym problem ze brak procy
Zduneq Napisano 18 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 18 Marca 2015 No wlasnie w tym problem ze brak procy Firmowa proca(konger/jaxon) kosztuje do 35zł, tylko wymaga wprawy doboru wielkości kuli zanętowej i samej techniki zanęcania.A jest to trudniejsze niż się wydaje. Mam zylke 0.25 bo tam karpie lubia wziasc nawet te okolo 8kg a chcialbym kiedys takiego wyciagnac . I mysle ze zostane przy tej zylce tylko jednak koszyk bedzie ciezszy o ile nie sprezyna a dno wygladalo bardziej jak poprostu ziemia bez piachu ani molu tylko troche lisci na dnie Jeżeli masz płaskie dno i wiatr ściąga Ci zestaw to może warto: po 1)zastanów się czy nie warto zastosować otwartego(bez denka) koszyczka kwadratowego.Sprężyna ze względu na kształt przy grubszym zestawie i większym wietrze może się turlać po dnie. po 2)zwiększyć ciężar koszyczka/sprężyny na 25-30g po 3)(absurdalne) nie iść na ryby bo wieje
klaudek19993 Napisano 18 Marca 2015 Zgłoszenie Napisano 18 Marca 2015 Na ryby trzeba isc wiec mysle ze jednak trzeba zwiekszyc ciezar koszyczka
Rekomendowane odpowiedzi