Jump to content

Co to za wędka i do jakiej metody połowu się nadaje.

Recommended Posts

Witam. Na początku chciał bym się przywitać, ponieważ dopiero zaczynam przygodę na tym forum. Mam 23 lata, studiuję a moje pasje to motocykle(aktywnie) oraz wędkarstwo. Od małego spędzałem czas nad wodą z ojcem z wędką w ręku. Zawsze poławiałem metodą "spławikową", następnie w wieku około 17 lat przesiadłem się na gruntówkę lecz nie na długo ponieważ wyjazd na mazury odmienił mój pogląd na wędkarstwo. Otrzymałem od przyszłego teścia wędkę która podobno służy do spinningu no i tak się przygoda zaczęła. Już pierwszego dnia połowu na spinning wytargałem na brzeg szczupaka 45 cm i okonia około 21 cm więc myślę, iż nie tak źle. Spinning zaraził mnie strasznie no i zaczęło się kupowanie kołowrotków, żyłek, przynęt itp. Tydzień temu będąc w Łebie postanowiłem porzucać trochę w kanale portowym na ujściu do morza. No i stało się ;D po 6 rzucie uwiesił się ogromny 32 cm sandacz ;D przesądziło to o dalszym losie mych wędkarskich przygód. Od teraz łowię tylko i wyłącznie spinning. No ale o co chodzi z tym tematem zapewne spytacie. A chodzi o to, iż przez cały ten czas łowię na wędkę od teścia nie wiedząc do końca co to za wędka i do jakiego sposobu połowu służy. I tutaj zwracam się o pomoc do was drodzy forumowicze. Niech mi ktoś powie co to za wędka i do czego służy. Wiem tylko że nie jest ona zbyt młoda ale w stanie dobrym więc długo posłuży. Zdjęcie wrzucam znalezione w internecie ale mam dokładnie identyczną. CHODZI O WĘDKĘ NA GÓRZE ZDJĘCIA (JASNA)

09660e8541523f21med.jpg

post-3206-0-02208500-1440010608.jpg