MICHNIK Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 Pyszne mięcho w ciemnym piwie do którego najlepiej pasują placki ziemniaczane Składniki: -1kg szynki wieprzowej -kilka ząbków czosnku -sól -pieprz -kminek mielony -smalec -2 cebule -małe ciemne piwo (żywiec porter) Mięso peklujemy kilkoma ząbkami czosnku i z jednej strony (z wierzchu) nacinamy w kratkę na grubość noża, następnie ze wszystkich stron nacieramy solą, pieprzem i obficie kminkiem.Mięso przesmażamy na smalcu z obydwu stron aż się zrumieni, następnie przekładamy wraz z tłuszczem i grubo pokrojoną cebulą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200c przez 30min od czasu do czasu polewając tłuszczem, następnie wlewamy piwo i pieczemy kolejne 30min. PS-Natarte przyprawami mięso powinno przed pieczeniem poleżeć przez kilka godzin w lodówce wtedy jest naprawdę aromatyczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now