Jump to content

Pieczeń po Bawarsku


MICHNIK
 Share

Recommended Posts

Pyszne mięcho w ciemnym piwie do którego najlepiej pasują placki ziemniaczane :)

Składniki:

-1kg szynki wieprzowej

-kilka ząbków czosnku

-sól

-pieprz

-kminek mielony

-smalec

-2 cebule

-małe ciemne piwo (żywiec porter)

Mięso peklujemy kilkoma ząbkami czosnku i z jednej strony (z wierzchu) nacinamy w kratkę na grubość noża, następnie ze wszystkich stron nacieramy solą, pieprzem i obficie kminkiem.Mięso przesmażamy na smalcu z obydwu stron aż się zrumieni, następnie przekładamy wraz z tłuszczem i grubo pokrojoną cebulą do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 200c przez 30min od czasu do czasu polewając tłuszczem, następnie wlewamy piwo i pieczemy kolejne 30min.

PS-Natarte przyprawami mięso powinno przed pieczeniem poleżeć przez kilka godzin w lodówce wtedy jest naprawdę aromatyczne.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...