Jump to content

Przepisy na kulki.


Przemek Pokorski
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Podam wam kilka przepisów na kulki proteinowe z w miarę naturalnych składników nie licząc dipów, atraktorów itp.

 

1kg mąki kukurydzianej

1kg mąki sojowej

0,5kg mąki pszennej

0,5kg PV-1 (OPCJONALNIE JEŻELI JAJKA SŁABO WSZYSTKO ZWIĄŻĄ )

0,25kg mielonych konopi

0,10kg mielonej wyki

200gr. mielonego anyżu

słodzik

10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki

 

 

1kg mąki kukurydzianej

1kg mąki sojowej

1kg mleka w proszku

1kg biszkoptu

1kg orzecha arachidowego prażonego

100 gr. mielonych konopi słodzik

10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki

 

 

1kg mąki kukurydzianej

1kg mąki sojowej

1kg mleka w proszku

0,5 kg coprah melase

0,5 kg PV-1

Dowolny aromat

słodzik

10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki

 

1 szklanka mąki kukurydzianej

1 szklanka mąki sojowej

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka stołowa miodu

4-5 jajek

2 łyżki stołowe oleju

 

1 kg kazeiny

1 kg mąki tortowej

1, kg mąki kukurydzianej

25 jaj

1/2 torebki wanilii lub tutti frutti

1/4 litra miodu

 

 

 

 

0,5 kg mąki sojowej

0,5 kg maki kukurydzianej

0,5 kg kaszki manny

0,3 kg mleka w proszku

1 łyżka stołowa soli

1 jajo na 0,1kg ciasta

 

16 jaj

1 kg mąki kukurydzianej

1/2 kg mąki tortowej

łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

1/2 szklanki miodu

2 szklanki mleka w proszku

 

Te przepisy testowałem są sprawdzone.

Teraz kilka zasad:

 

1 Ja robimy kulki słodkie, owocowe itp. nie używamy przepisów z mączkami rybnymi gdyż zabijają one aromaty owoców itp. W odwrotną stronę jak najbardziej można.

 

2 Suche mieszamy osobno i mokre mieszamy osobno. Później dosypujemy suche do mokrego. Ciasto o idealnej konsystencji wygląda jak ciasto na szarlotkę. ( W razie czego zapytajcie żonę, matkę, kochankę )

 

3 Kolor i aromat ciasta dobieramy dowolnie wedle upodobań. Pamiętajmy jedynie o tym by kolor był w miarę podobny do koloru owocu którego używamy. Do smrodków najlepszy jest kolor szary lub biały.

 

4 No i teraz dwa wyjścia jeżeli macie pistolet do ciasta to nie wkładamy ciasta do lodówki tylko wyciskamy w paski i dopiero później chłodzimy. Jeżeli nie mamy pistoletu to wyrobione ciasto chowamy na 30 min do lodówki,

 

5 Wyrobione kulki gotujemy we wrzątku przez 1,5 do 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnie.

 

6 Kulki suszymy przez 24 godziny. No i co to znaczy? Najlepiej położyć je w zacienionym suchym ale i ciepłym miejscu.

 

7 Kulki można zamrozić najlepsze do tego są pojemniki po lodach.

 

Wszystko co tu napisałem opieram na moim doświadczeniu każdy może mieć odmienne zdanie na ten temat.

Zazwyczaj staram się żeby kulki jak i wszystko czego używam podczas połowów było jak najbardziej naturalne. Żeby nie zaszkodziło rybie. Oprócz tego zauważyłem że mam lepsze wyniki używając naturalny zanęt  przynęt niż przy gotowych kupnych.

 

A jeszcze jedno! Co dany gatunek najbardziej lubi.

 

Wanilia: leszcz, krąp, karaś
Miód: karp, karaś, lin
Karmel: karaś, lin, leszcz, krąp, płoć
Cynamon: leszcz, krąp, karaś, lin
Kokos: leszcz, krąp, płoć, karaś, lin
Tutti-frutti: karp, lin
Kozieradka: płoć, leszcz, lin, karaś
Nostrzyk: płoć, leszcz, lin, karaś
Kminek: płoć, krąp
Anyż: płoć, karaś, krąp
Kolendra: płoć, leszcz

 

Na ciepłe pory roku używamy słodki kulek a zimą smrodków.

 

MAM NADZIEJE ŻE MOJE WYPOCINY SIĘ KOMUŚ PRZYDADZĄ

 

 

POZDRAWIAM

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...