Przemek Pokorski Posted March 29, 2016 Report Share Posted March 29, 2016 Witam. Podam wam kilka przepisów na kulki proteinowe z w miarę naturalnych składników nie licząc dipów, atraktorów itp. 1kg mąki kukurydzianej 1kg mąki sojowej 0,5kg mąki pszennej 0,5kg PV-1 (OPCJONALNIE JEŻELI JAJKA SŁABO WSZYSTKO ZWIĄŻĄ ) 0,25kg mielonych konopi 0,10kg mielonej wyki 200gr. mielonego anyżu słodzik 10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki 1kg mąki kukurydzianej 1kg mąki sojowej 1kg mleka w proszku 1kg biszkoptu 1kg orzecha arachidowego prażonego 100 gr. mielonych konopi słodzik 10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki 1kg mąki kukurydzianej 1kg mąki sojowej 1kg mleka w proszku 0,5 kg coprah melase 0,5 kg PV-1 Dowolny aromat słodzik 10-12szt. jajek na 1kg suchej mieszanki 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki sojowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka stołowa miodu 4-5 jajek 2 łyżki stołowe oleju 1 kg kazeiny 1 kg mąki tortowej 1, kg mąki kukurydzianej 25 jaj 1/2 torebki wanilii lub tutti frutti 1/4 litra miodu 0,5 kg mąki sojowej 0,5 kg maki kukurydzianej 0,5 kg kaszki manny 0,3 kg mleka w proszku 1 łyżka stołowa soli 1 jajo na 0,1kg ciasta 16 jaj 1 kg mąki kukurydzianej 1/2 kg mąki tortowej łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa 1/2 szklanki miodu 2 szklanki mleka w proszku Te przepisy testowałem są sprawdzone. Teraz kilka zasad: 1 Ja robimy kulki słodkie, owocowe itp. nie używamy przepisów z mączkami rybnymi gdyż zabijają one aromaty owoców itp. W odwrotną stronę jak najbardziej można. 2 Suche mieszamy osobno i mokre mieszamy osobno. Później dosypujemy suche do mokrego. Ciasto o idealnej konsystencji wygląda jak ciasto na szarlotkę. ( W razie czego zapytajcie żonę, matkę, kochankę ) 3 Kolor i aromat ciasta dobieramy dowolnie wedle upodobań. Pamiętajmy jedynie o tym by kolor był w miarę podobny do koloru owocu którego używamy. Do smrodków najlepszy jest kolor szary lub biały. 4 No i teraz dwa wyjścia jeżeli macie pistolet do ciasta to nie wkładamy ciasta do lodówki tylko wyciskamy w paski i dopiero później chłodzimy. Jeżeli nie mamy pistoletu to wyrobione ciasto chowamy na 30 min do lodówki, 5 Wyrobione kulki gotujemy we wrzątku przez 1,5 do 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnie. 6 Kulki suszymy przez 24 godziny. No i co to znaczy? Najlepiej położyć je w zacienionym suchym ale i ciepłym miejscu. 7 Kulki można zamrozić najlepsze do tego są pojemniki po lodach. Wszystko co tu napisałem opieram na moim doświadczeniu każdy może mieć odmienne zdanie na ten temat. Zazwyczaj staram się żeby kulki jak i wszystko czego używam podczas połowów było jak najbardziej naturalne. Żeby nie zaszkodziło rybie. Oprócz tego zauważyłem że mam lepsze wyniki używając naturalny zanęt przynęt niż przy gotowych kupnych. A jeszcze jedno! Co dany gatunek najbardziej lubi. Wanilia: leszcz, krąp, karaśMiód: karp, karaś, linKarmel: karaś, lin, leszcz, krąp, płoćCynamon: leszcz, krąp, karaś, linKokos: leszcz, krąp, płoć, karaś, linTutti-frutti: karp, linKozieradka: płoć, leszcz, lin, karaśNostrzyk: płoć, leszcz, lin, karaśKminek: płoć, krąpAnyż: płoć, karaś, krąpKolendra: płoć, leszcz Na ciepłe pory roku używamy słodki kulek a zimą smrodków. MAM NADZIEJE ŻE MOJE WYPOCINY SIĘ KOMUŚ PRZYDADZĄ POZDRAWIAM Link to comment Share on other sites More sharing options...
mateuszgorycki Posted November 6, 2016 Report Share Posted November 6, 2016 Ten przepis, który zamieściłeś wyżej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki sojowej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka stołowa miodu 4-5 jajek 2 łyżki stołowe oleju dosyć ciekawy. Muszę go wypróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now