wedkarz87r Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Kołowrotek:-Trigone 5/6 AFTM Robinson około 130 zł-KONGER WORLD CHAMPION FLY WRX #5/6 AFTMA około 200 zł-Jaxon MONOLITH FLY XT #5/6 około 220 zł-Okuma SLV 5/6 około 250 zł-TEAM DRAGON FX600 #5-6 około 180 złNie znam się na kołowrotkach - jednak segregowałem według zainteresowania na Allegro.Wędzisko:-JAXON Silver Shadow Fly 270/4składy klasa #5 około 140 zł-WĘDKA SHAKESPEARE SIGMA FLY 5 około 190 zł-MIKADO FLY CAST 270 / #5 - około 170 złRównież nie znam się na wędziskach muchowych.Nigdy nie łowiłem na muchę więc trudno mi coś wybrać.Myślę łowić na rzece Radunia głównie pstrągi.Prosiłbym również o polecenie żyłki, much itp.Wędkę chciałbym składaną na kilka części - dojazd rowerem lub spacerkiem.Rzeka nie jest szeroka. Ma na oko około 5-7 metrów.Jednak są czasem rozlewiska gdzie chciałbym łowić...Nad rzeką jestem około 10 razy w ciągu roku...Prosiłbym o poradę w złożeniu DOBREGO sprzętu muchowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 (edited) Jaki masz łączny budżet do rozdysponowania na wszystko? Nie zwróciłem uwagi, że 500 zł mój błąd zaraz Ci coś poradzę Edited April 15, 2016 by marckus Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Na początek polecę książkę dla początkujących link Wędka: Ta Sigma, którą wymieniłeś jest ok ale zastanów się nad dołożeniem parę zł i zobacz tą wędkę poniżej co dałem. Agility Fly 9ft #5 - taką posiadam, moja pierwsza wędka muchowa. Świetna cena do jakości, mogę polecić w 100% Kołowrotek: Taimen [sTX] - oczywiście w klasie sznura #5-6 Linka: Ego Linka muchowa Fighter WF rozmiar sznura #5 Podkład pod sznur: może być taki link Dobra, ale te akcesoria to mają być dodatkowo 500 zł czy jak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedkarz87r Posted April 15, 2016 Author Report Share Posted April 15, 2016 Oj... joj... joj... myślałem, że to prostsze. Ogólnie to 500 zł myślałem przeznaczyć na wędzisko i kołowrotek. Chyba będę musiał zacząć od książki - szkoda, że nie ma w wersji Ebook, ponieważ zakupiłbym dzisiaj. Nawet nie wiedziałem, że podkład pod sznur powinien być. Linka też do tanich nie należy - ile sezonów wytrzyma? Jakie jeszcze akcesoria potrzebuję - muchy myślę kupić obecnie suche i mokre. Ponoć najlepsze do nauki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Oj... joj... joj... myślałem, że to prostsze. Ogólnie to 500 zł myślałem przeznaczyć na wędzisko i kołowrotek. Chyba będę musiał zacząć od książki - szkoda, że nie ma w wersji Ebook, ponieważ zakupiłbym dzisiaj. Nawet nie wiedziałem, że podkład pod sznur powinien być. Linka też do tanich nie należy - ile sezonów wytrzyma? Jakie jeszcze akcesoria potrzebuję - muchy myślę kupić obecnie suche i mokre. Ponoć najlepsze do nauki? Tutaj masz PDF ale niestety w wersji angielskiej link. Jeśli linki przy początkujących rzutach nie pozahaczasz i nie poprzecinasz to spokojnie parę sezonów. Zacznij od samej suchej muchy, naucz się rzutów, na YT jest mnóstwo filmików, jak chcesz to później poszukam i wrzucę linki. Co do akcesoriów OKULARY !! żebyś przy rzucie nie wbił sobie haczyka w oko jak zwieje wiatr, przypony koniczne, podbierak, no i mogą się przydać wodery jednak najlepiej rzuca się z wody. Na tą chwilę to mi przychodzi do głowy. Jak coś to pisz, postaram się pomóc na tyle ile będę potrafił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedkarz87r Posted April 15, 2016 Author Report Share Posted April 15, 2016 Angielskiego nie znam. Znałem średnio ale zapomniałem. Mam zamówione książki. Okulary pewnie chodzi o polaryzacyjne? Jeżeli nie... to mam własne, mam wadę wzroku. Przypon koniczny o jakiej grubości? Długość pewnie 2,70 metra. Firma JAXON będzie OK? Podbierak mam - jak chodziłem na spinning nad rzekę to kupiłem typu muchowego. Wodery zakupię - miałem w planie rok temu ale jakoś nie wyszło... Może warto zainwestować w jakiś tańszy sznur na początek? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Mam zamówione książki. I bardzo dobrze Okulary pewnie chodzi o polaryzacyjne? Jeżeli nie... to mam własne, mam wadę wzroku. Obojętnie jakie okulary, najważniejsze żeby chroniły oczy Długość pewnie 2,70 metra. Firma JAXON będzie OK? Tak 2,70 m będzie ok, jak na początek będziesz miał trochę krótszy to będzie Ci się lepiej rzucało, dopóki nie wyczujesz o co w tym chodzi Tylko nie firmy JAXON Kup lepszy koniczny i na końcu dołącz, krótki odcinek żyłki węzłem zderzakowym. Dzięki temu tylko dołączony odcinek będzie Ci się skracał przy wymianie muchy a nie sam przypon koniczny. Może warto zainwestować w jakiś tańszy sznur na początek? Zobacz jeszcze tą linkę link. Moim zdaniem, sznur muchowy odgrywa w tej metodzie istotną rolę, także nie warto oszczędzać Jak coś pytaj I powodzenia w raczkowaniu w wędkarstwie muchowym Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedkarz87r Posted April 16, 2016 Author Report Share Posted April 16, 2016 Tylko nie firmy JAXON Poproszę o podanie innych, dobrych firm. Jednak z tym sznurem masz rację, bo to jest praktycznie najważniejsze. Widziałem oferty po 50-60 zł ale to tak jakby kupić najtańszą żyłkę na feeder. Taki sznur jest na kilka lat? Pytam dlatego, ponieważ ~150 zł na jeden sezon to trochę też bez sensu w moim przypadku jak chodzę max 15 razy nad rzekę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 16, 2016 Report Share Posted April 16, 2016 Poproszę o podanie innych, dobrych firm. Np. link, link, link Taki sznur jest na kilka lat? Spokojnie, na kilka sezonów starczy, przy takim użytkowaniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedkarz87r Posted April 18, 2016 Author Report Share Posted April 18, 2016 Mam pytanie: jak wybrać przypon koniczny? Jaki rozmiar, jaka średnica? Jak to się wybiera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 18, 2016 Report Share Posted April 18, 2016 Mam pytanie: jak wybrać przypon koniczny? Jaki rozmiar, jaka średnica? Jak to się wybiera... Zobacz tutaj link Link to comment Share on other sites More sharing options...
wedkarz87r Posted April 23, 2016 Author Report Share Posted April 23, 2016 (edited) Witam, wczoraj odebrałem mój zestaw muchowy, który uwiecznię na poniższym zdjęciu: Myślę, że jeden z najlepszych wyborów. Wszystko kupiłem u kilku sprzedawców. Jeszcze mam kupione muchy - 12 sztuk + pudełko. Razem zapłaciłem 501 zł. Jak będę miał okazję przetestować zestaw to dam znać co i jak. Jednak szybko to nie nastąpi, ponieważ nie przedłużyłem karty PZW (314 zł). W przyszłym roku przedłużę. W tym roku tylko prywatne zbiorniki. Edycja Kołowrotek Robinson, wędzisko Sigma, podkład Jaxon, sznur Robinson. Wiem, że nie polecaliście przyponów Jaxon ale nie chciałem już robić zakupów u innego sprzedawcy - kupiłem to co było. Dziękuję wszystkim za pomoc! Edited April 23, 2016 by wedkarz87r Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted April 23, 2016 Report Share Posted April 23, 2016 @wedkarz87r, no to już wpadłeś po same pachy w wędkarstwo muchowe gratuluje i powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts