Jump to content

Maróz Duzy pod zarządem gosp. Ryb. Szwaderki

Kielenka
 Share

Recommended Posts

Witam Koledzy,

jestem tu nowy i dopiero ogarniam temat. Zaznajamiam się z tym portalem, czyli sa to moje pierwsze kroki :)

Chciałbym poruszyc temat jeziora Maróz Duży zarządzanego przez Gospodarstwo Rybackie Szwaderki. Chciałbym sie podzielić swoimi spostrzeżeniami, abyście Koledzy wedkarze nie byli narażeni na duże rozczarowanie.Opisze w tym poście co się zdarzyło na jeziorze

Maróz Duży w roku 2016.

Chciałbym Was ostrzec przed złodziejstwem, które stosuje Gospodarstwo Rybackie Szwaderki. Otóż w roku 2015 pojechałem na Jezioro Maróz Duży i przyznam sie, że sobie ładnie połapałem i byłem bardzo szczęśliwy. Natomiast w dniach od 1 maja do 10 maja 2016 r, - mój nowy sezon - byłem bardzo rozgoryczony. Miejscowi wędkarze, jak i przyjezdni nie łapali nic prócz płotek 10-15 cm. Ani ja, ani inni wędkarze nic grubszego nie łapali. Sporadycznie wziął okoń 10 cm. Ten okres był fatalny, jak i dla mnie, tak i dla innych wędkarzy.

Ponownie pojechałem nad to jezioro na koniec sierpnia. Chciałem tam pobyć  dwa tygodnie. I okazało sie, że jest to jedna wielka klapa, bo nic nie zlapałem, a w zeszłym roku miałem piękne sukcesy. Podczas tego pobytu dowiedziałem się od miejscowych wędkarzy z okolicy Maróza Dużego, że Gospodarstwo Rybackie Szwaderki trzepało siecią od kwietnia do lipca 2016 całe jezioro. Jest bezrybie.

Po tygodniu łapania uciekłem, bo łapac płotki po 8-10 cm, to jest nędza. Na świtanie i na zmrok rzucały się tylko kaczki i perkozy, woda martwa. Rozmawiałem z wędkarzami, którzy tez nic nie łapali. Jednym słowem Szwaderki złupiły Jezioro Maróz Duzy. Uwazam, że jest to gospodarka rabunkowa, a i nas - jako wędkarzy - Szwaderki okradają, bo biorą od wędkarzy opłaty za wędkowanie. Do tego mamy narzucone wymiary ryb, które możemy złowić, a Szwaderki żadnej litości dla nas nie maja i trzepia jezioro sieciami, łowiąc ryby "jak leci". Dodatkowo rozstawiają sieci bez oznaczeń. Do tego opłaty za łowienie drożeją, a Szwaderki nas nie informuja, kiedy będa trzepac sieciami i nie bedzie ryb.

Drodzy wędkarze Koledzy, może się skrzykniemy i cos z tym zrobimy. Podaję mój numer telefonu 506-893-144.

Mam nadzieję, że Koledzy wędkarze się do mnie odezwa w tym temacie.

Pozdrawiam

Wojciech

kielenka1956@wp.pl

• 4 years later...

Witam koledzy zapraszam nie tylko do narzekania ale i również do działania i wysłania maili po wędkowaniu z wnioskami oraz postulatami jakie Was bolą takich jak rybostanu wód brak kładek i pomostów brak podjazdu na jezioro brak śmietników itp do takich instytucji jak wydział ochrony środowiska mail mailto: GS@POWIAT-OLSZTYNSKI.PL
Jak i również do WODY POLSKIE KTÓRE DZIERŻAWI WW WODY zz-olsztyn@wody.gov.pl

REAGUJMY .....