Kielenka Posted October 21, 2016 Report Share Posted October 21, 2016 Witam Koledzy, jestem tu nowy i dopiero ogarniam temat. Zaznajamiam się z tym portalem, czyli sa to moje pierwsze kroki Chciałbym poruszyc temat jeziora Maróz Duży zarządzanego przez Gospodarstwo Rybackie Szwaderki. Chciałbym sie podzielić swoimi spostrzeżeniami, abyście Koledzy wedkarze nie byli narażeni na duże rozczarowanie.Opisze w tym poście co się zdarzyło na jeziorze Maróz Duży w roku 2016. Chciałbym Was ostrzec przed złodziejstwem, które stosuje Gospodarstwo Rybackie Szwaderki. Otóż w roku 2015 pojechałem na Jezioro Maróz Duży i przyznam sie, że sobie ładnie połapałem i byłem bardzo szczęśliwy. Natomiast w dniach od 1 maja do 10 maja 2016 r, - mój nowy sezon - byłem bardzo rozgoryczony. Miejscowi wędkarze, jak i przyjezdni nie łapali nic prócz płotek 10-15 cm. Ani ja, ani inni wędkarze nic grubszego nie łapali. Sporadycznie wziął okoń 10 cm. Ten okres był fatalny, jak i dla mnie, tak i dla innych wędkarzy. Ponownie pojechałem nad to jezioro na koniec sierpnia. Chciałem tam pobyć dwa tygodnie. I okazało sie, że jest to jedna wielka klapa, bo nic nie zlapałem, a w zeszłym roku miałem piękne sukcesy. Podczas tego pobytu dowiedziałem się od miejscowych wędkarzy z okolicy Maróza Dużego, że Gospodarstwo Rybackie Szwaderki trzepało siecią od kwietnia do lipca 2016 całe jezioro. Jest bezrybie. Po tygodniu łapania uciekłem, bo łapac płotki po 8-10 cm, to jest nędza. Na świtanie i na zmrok rzucały się tylko kaczki i perkozy, woda martwa. Rozmawiałem z wędkarzami, którzy tez nic nie łapali. Jednym słowem Szwaderki złupiły Jezioro Maróz Duzy. Uwazam, że jest to gospodarka rabunkowa, a i nas - jako wędkarzy - Szwaderki okradają, bo biorą od wędkarzy opłaty za wędkowanie. Do tego mamy narzucone wymiary ryb, które możemy złowić, a Szwaderki żadnej litości dla nas nie maja i trzepia jezioro sieciami, łowiąc ryby "jak leci". Dodatkowo rozstawiają sieci bez oznaczeń. Do tego opłaty za łowienie drożeją, a Szwaderki nas nie informuja, kiedy będa trzepac sieciami i nie bedzie ryb. Drodzy wędkarze Koledzy, może się skrzykniemy i cos z tym zrobimy. Podaję mój numer telefonu 506-893-144. Mam nadzieję, że Koledzy wędkarze się do mnie odezwa w tym temacie. Pozdrawiam Wojciech kielenka1956@wp.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbysiek4 Posted January 29, 2021 Report Share Posted January 29, 2021 Witam koledzy zapraszam nie tylko do narzekania ale i również do działania i wysłania maili po wędkowaniu z wnioskami oraz postulatami jakie Was bolą takich jak rybostanu wód brak kładek i pomostów brak podjazdu na jezioro brak śmietników itp do takich instytucji jak wydział ochrony środowiska mail mailto: GS@POWIAT-OLSZTYNSKI.PL Jak i również do WODY POLSKIE KTÓRE DZIERŻAWI WW WODY zz-olsztyn@wody.gov.pl REAGUJMY ..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts