Jump to content

Berkley NanoFil moje pierwsze odczucia

Share

Recommended Posts

NanoFil nie jest to żyłka ani plecionka jest to coś pomiędzy jednym a drugim ,Producent pisze ze są towłókna Dyneema spajane na poziomie molekularnym .Ta którą ja mam (bo jest to linka jak pisze producent) jest biała biała jak mleko.w dotyku coś jak taśma teflonowa do rur ,przekrój okrągły ,nie rozciągliwa i stosunkowo miękka. Układa się dość dobrze na kołowrotku ale jej nierozciągliwość nie daje pewnego komfortu układania .

Lubią się robić czasami "oczka"kiedy nawój zostanie wyciagnięty z pod spodu ,nie jest to częste ale się zdarza.potem przy rzucie mamy piękną brodę. Miałem jedna taka sytuacje kiedy zrobiła mi się broda i byłem początkowo załamany bo zrobił się straszny kociołek ,jednak plus dla Nanofila bo rozplątuje się niesamowicie łatwo ,Oddawałem dość dalekie rzuty przynętami nie mającymi nawet 1gr na prawdę bardzo dalekie .Mysle ze lekkie przynęty powodowały właśnie problemy z układaniem nanofila .Węzły to czym wszyscy straszyli ,zastosowałem węzeł taki jak polecał producent Dołączona grafika i nie było problemu nic nie urwałem ani się nie odwiązał .trzeba go po prostu poślinić przed zaciągnięciem i jest dobrze .Odciąć najlepiej obcinaczką do paznokci (nie da się odgryźć ) Wytrzymałość jest duża nie urwałem nic ale miałem kilka zaczepów które holowałem i na kilku miałem przynęty ale udało się odczepić. Faktycznie czuć na niej każde trącenie trawki przynętą a przy założeniu większej cykady ma się odczucie jak by się miało wiertarkę udarową w rekach (tu chyba przekombinowałem z porównaniem ) Jeśli chodzi o pamięć to ma lekką pamięć ale nie jest ona duża ,łatwo się zatapia .Moim zdaniem warto ją kupić ja zapłaciłem 28zł za 50m rozmiar 0.06 '' czyli 0, 0723 mm wytrzymałość 3, 357 kg

Wędka Daiwa X Tornado 2,70m od 0 do 7g

Kołowrotek Robinson Tytanium deluxe 38 (Nie do zdarcia ! 12 rok)

Dołączona grafika

Edited by hektores

Gdybym sie zawiódł na nanofilu nie kupił bym 125 m do dalszego użytku ,ostatnio wyrwałem kotwice z aluminiowej cykady wiec nie jest tak zle .Jest widoczna podobnie jak plecionka

Dołączona grafika

Edited by hektores