hektores Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 (edited) Jakoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią . Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej . Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu Oto moja modyfikacja Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy , ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy . Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki . Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek Edited March 13, 2012 by hektores Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia ) bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku . W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku . Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
hektores Posted March 13, 2012 Author Report Share Posted March 13, 2012 Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka swój ogonek chwali więc spróbujcie sami . Mnie smakował była po prostu pyszna Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 13, 2012 Report Share Posted March 13, 2012 Haha świetna nazwa zupa rybna Hektoresa hehe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now