hektores Napisano 13 Marca 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Jakoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią . Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej . Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu Oto moja modyfikacja Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy , ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy . Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki . Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek Edytowane 13 Marca 2012 przez hektores Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektores Napisano 13 Marca 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia ) bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku . W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku . Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektores Napisano 13 Marca 2012 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka swój ogonek chwali więc spróbujcie sami . Mnie smakował była po prostu pyszna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baloonstyle Napisano 13 Marca 2012 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Haha świetna nazwa zupa rybna Hektoresa hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się