Skocz do zawartości

Piewszy zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

jestem nowym użytkownikiem forum.

Jako dziecko często chodziłem na ryby i ostatnio pomyślałem, że fajnie byłoby wrócić do tego hobby.

Przejrzałem wiele stron na ten temat lecz niestety nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi na moje pytania.

Powiedzcie mi proszę jaki zestaw dla początkującego wędkarza? Co polecacie? Tak żeby nie wyszło za miliony monet, ale żeby sprzęt był porządny i wygodny w użytkowaniu.

Łowić planuję głównie na stawach i jeziorach.

Osobiście myślałem o Bolonce na spławik i coś na grunt - tu potrzebowałbym Waszej pomocy w wyborze wędki i kołowrotka do jednej i drugiej opcji.

Bardzo proszę o pomoc.

Mam nadzieję, że z Waszą pomocą powrócą wspomnienia z dzieciństwa.

Pozdrawiam,

Rafał

Witam początkującego wędkarza :) Też można powiedzieć jestem początkujacy jeśli chodzi o staż wędkarski ale im więcej na ryby się jeździ w praktyce i więcej czyta w teorii to nie wilk taki straszny jakim go malują.

Co do zestawu na grunt, mam bardzo sprawdzony i fajny zestaw a mianowicie:

- wędka MIKADO Golden Lion Ultrafeeder 3.6m - wędka węglowa, sprawdzony i polecany model. Bardzo poręczna, ładna i przede wszystkim funkcjonalna wędka. Super się nią zarzuca.

Cena ~ 70zł.

- kołowrotek MIKADO INAZUMA 4006FD - Tak się zastanawiałem czy istnieją dobre kołowrotki w kwotach do 100zł i jednak istnieją. W zestawie z tą wędką bardzo fajnie się sprawuje, elegancko nawija żyłkę, jest bardzo stabilny i płynnie pracuje. Ma aluminiową szpule która prezentuje się okazale.

Na ten zestaw spokojnie wyciągam leszcze oraz karpie przy żyłce 0.35 / 0.40 ewentualnie proporcjonalnej plecionce.

Co do spławikówki mam wędkę Daiwa 576m 3.6m taniutka i bardzo czuła wędka o CW do chyba 100g. W połączeniu z wagglerem 10g można swobodnie zarzucić na dalsze odległości. Kołowrotek do niej mam jakiś 6 łożyskowy nawet nie markowy i o dziwo mega płynnie nawija żyłkę.