jacekz Napisano 10 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 Jaki kadłub był by najstabilniejszy na wodzie. Mam Wujka bez nogi. Chcę by się czuł jak najbardziej bezpiecznie w łódce około 4 metrowej.
jacekz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 Masz jakiś przykład, może z ofert?
Jotes Napisano 10 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) No nie, tutaj z wyborem nie pomogę. Ja mam ten drugi typ łodzi - "V". Podpowiedziałem Ci płaskodenną, bo podejrzewam, że osoba z takim problemem, jak wyżej, nie będzie się wybierała na wodę podczas fali (choć przecież pogoda może być bardzo dynamiczna). W złych warunkach - wiatr i fala - na pewno bezpieczniejsza jest moja łajba, bo bezproblemowo jest omywana z każdej strony, a wysoki dziób pięknie przecina fale i zapobiega przelewaniu się przez niego wody. Ma jednak minus, gdy potrzeba się na niej przemieszczać np do kotwicy, to bardziej się buja na boki. Wchodzenie do niej i wychodzenie, też jest kłopotliwe dla osoby z tak poważnym problemem. Ja mam tę łajbę. Masz poważny dylemat z wyborem uwzględniając wuja i jego ograniczenia. Gdybyś się decydował na płaskodenną, to koniecznie szukaj szerokiej łodzi, w przedziale 160-180 cm, z wysokimi burtami. Masz cholernie trudne zadanie!... Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Jotes
jacekz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Tak masz rację, bo tu chodzi, by każdy miał relaks. On bardzo lubi wędkować. Teraz jest uziemiony. Chciałbym mu uprzyjemnić życie. Co myślisz o takim dwu mieczowym profilu, czy jakoś tak się nazywają.? Ponoć stabilne? Edytowane 10 Stycznia 2018 przez jacekz
Jotes Napisano 10 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 5 minut temu, jacekz napisał: Co myślisz o takim dwu mieczowym profilu Niestety, ale nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia. Tutaj się nie wypowiem.
jacekz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Napewno znasz. To płaskodenna tylko ma dwa garby. Jak by katamaran tylko razem. Niestety nie widziałem takich koło 4 m Edytowane 10 Stycznia 2018 przez jacekz
Jotes Napisano 10 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 Widzieć, widziałem, ale nigdy na takiej nie pływałem. Nie wiem, jak się zachowuje na wodzie.
jacekz Napisano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoszenie Napisano 10 Stycznia 2018 Dzieki za odpowiedzi , jak wpadnie mi coś do głowy to dam znać.
Ultraboat Napisano 15 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 15 Stycznia 2018 Nawet ta o dwóch garbach zapewni stabilność, problem może być jedynie z wygodą i miejscem w środku, wiem bo dwa razy miałem okazje z takiej łowić. Tak generalnie masz na to przeznaczony jakiś budżet?
Rekomendowane odpowiedzi