Jump to content

Stara karta wędkarska

Recommended Posts

Witam,

Jestem nowy na tym forum więc wszystkich witam,

Mam kilka pytań co do karty, pozwoleń i składek.

Bardzo dawno temu posiadałem kartę wędkarską. Prawdopodobnie nadal gdzieś leży w moich starych rzeczach. Ostatni raz była podbita z 10 lat temu a może i nawet więcej. I moje pytania:

- czy taka karta się jeszcze nadaje do użytku czy muszę sobie wyrobić nową?

- czy można ją normalnie podbić?

- o co teraz chodzi ze składkami i pozwoleniami? wykupuje się je na województwa? czy na całą Polskę ?

- zamierzam łapać w województwach: lubelskim, mazowieckim i łódzkim. Co mam zrobić?

- czy trzeba dodatkowo zapłacić za łapanie na jeziorach?

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

Karta wędkarska jest dokumentem uprawniającym do wędkowania w ogóle. Nie trzeba jej podbijać i jest "dożywotnia". To o czym piszesz to legitymacja członka PZW. Będąc członkiem PZW masz prawo do korzystania z wód dzierżawionych przez PZW, oczywiście po uiszczeniu opłat.

<br />- czy taka karta się jeszcze nadaje do użytku czy muszę sobie wyrobić nową?<br />- czy można ją normalnie podbić?<br />- o co teraz chodzi ze składkami i pozwoleniami? wykupuje się je na województwa? czy na całą Polskę ?<br />- zamierzam łapać w województwach: lubelskim, mazowieckim i łódzkim. Co mam zrobić?<br />- czy trzeba dodatkowo zapłacić za łapanie na jeziorach?<br />

- legitymacja jest wciąż ważna (jeśli dokument jest stary lub zniszczony zostanie wymieniony)

- można ją normalnie podbić (opłata wpisowe)

- opłaty wykupuje sie na okręg PZW, ewentualnie możesz wykupić dopłaty do innych okręgów.

- jeziora wliczają się do wód nizinnych (chyba że mają status łowiska specjalnego)

Szczegółowe informacje uzyskasz w siedzibie najbliższego koła.

Edited by Paszczak

Dzięki za pomoc.

Jeszcze dwa pytania. Okazało się że karta jest sprana. Czy wiesz może czy w dwa dni moga mi zrobić duplikat? i gdzie to się robi (starostwo czy muszę się udać do jakiegoś koła)?

I jakie sa okręgi? wydawało mi się że jest to podzielone na województwa, ale jak teraz patrzę to na samym lubelskim są cztery okręgi. Teraz jadę na kilka dni nad roztocze blisko Zamościa, ale częściej bym łapał nad jeziorami blisko lublina a to chyba dwa inne okręgi, ale wszystko jest na lubelskim. Czyli muszę opłacić 2 składki? będę łowił jeszcze w warszawie i tomaszowie mazowieckim i to jeszcze dwie dodatkowe składki. Nie ma czegoś ogólnego? takiego że mogę łapać w całej polsce?

Co do informacji uzyskanych w kole to wiem że dowiem się wszystkiego na miejscu, ale będę miał strasznie mało czasu a juz nad roztocze chciał bym mieć wszystko załatwione i wolę się poradzić was;)

Jeśli chodzi o duplikat to spytałbym w starostwie, w końcu oni wydali dokument. Okręgi zostały po PRL-owski podziale Polski na 49 województw stąd teraz kilka okręgów w jednym. Szkoda dziadom stołków i kasy.

Co do składki, to najpierw musisz wstąpić gdzieś do koła. Wybierz taki okręg który (być może) ma podpisane porozumienie i innymi interesującymi Cię okręgami, zawsze będzie taniej. Zanim nie przystąpisz do PZW składki masz *2.

Jakie są okręgi? Tu masz mapkę okręgów wraz z porozumieniami. http://www.pzw.org.pl/home/mapa_porozumien/54