Jump to content

Bez wolnego biegu na karpia?

Syriusz Black
 Share

Recommended Posts

Witam, posiadam karpiówkę marki JAXON, lecz nie stać mnie na kołowrotek z wolnym biegem, a wiem że takie stosuję sie przy polowie karpi. I moje pytanie, mam jeden kołowrotek którego nie używam, Okuma Sting Ray, wielkość bodajże 3 ale to nie ważne. Posiada on tylni hamulec, bede lowic na stawach/jeziorach, z gruntu na kulkę, do tego plecionka/zylka, nie mam zamiaru wywozic zestawow. I moje pytanie czy nada sie do polowu karpi? Dodam ze moze trafic sie amur, a karpie tam sa spore, 6-7 kg to czesto spotykane okazy, nie wspomne o wiekszych. Jesli tak to jak uzywac hamulca zeby ryba wylądowała w podbieraku? Dzieki za odp.

Czy z wolnym, czy bez to zależy od upodobań wędkarza, a nie, że na karpie tak trzeba. Ja nie używam kołowrotków z wolnym, bo dla mnie to zbędny szczegół, ale już wielkość jest ważna tym bardziej, że jak piszesz masz w łowisku duże karpie. Powiedzmy do 15kg taki 3000 by styknął, ale już przy większych możesz się przelicyć i nie chodzi mi o wytrzymałośc kręcioła, ale ilość żyłki. Nie stosuję wolnego więc czękając na branie hamulec mam tak poluzowany, by karpik nie porwał wędki z podpórek. Po braniu lekko dokręcam hamulec, a potem cały hol kontroluję odpowiednio silnym naciskiem dłoni na szpulę kołowrotka. Czasami zmieniam też ustawienie hamulca, a najlepiej do tego sprawdzają się kołowrotki z przednim hamulcem