Syriusz Black Posted August 22, 2012 Report Share Posted August 22, 2012 Witam, posiadam karpiówkę marki JAXON, lecz nie stać mnie na kołowrotek z wolnym biegem, a wiem że takie stosuję sie przy polowie karpi. I moje pytanie, mam jeden kołowrotek którego nie używam, Okuma Sting Ray, wielkość bodajże 3 ale to nie ważne. Posiada on tylni hamulec, bede lowic na stawach/jeziorach, z gruntu na kulkę, do tego plecionka/zylka, nie mam zamiaru wywozic zestawow. I moje pytanie czy nada sie do polowu karpi? Dodam ze moze trafic sie amur, a karpie tam sa spore, 6-7 kg to czesto spotykane okazy, nie wspomne o wiekszych. Jesli tak to jak uzywac hamulca zeby ryba wylądowała w podbieraku? Dzieki za odp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted August 22, 2012 Report Share Posted August 22, 2012 Czy z wolnym, czy bez to zależy od upodobań wędkarza, a nie, że na karpie tak trzeba. Ja nie używam kołowrotków z wolnym, bo dla mnie to zbędny szczegół, ale już wielkość jest ważna tym bardziej, że jak piszesz masz w łowisku duże karpie. Powiedzmy do 15kg taki 3000 by styknął, ale już przy większych możesz się przelicyć i nie chodzi mi o wytrzymałośc kręcioła, ale ilość żyłki. Nie stosuję wolnego więc czękając na branie hamulec mam tak poluzowany, by karpik nie porwał wędki z podpórek. Po braniu lekko dokręcam hamulec, a potem cały hol kontroluję odpowiednio silnym naciskiem dłoni na szpulę kołowrotka. Czasami zmieniam też ustawienie hamulca, a najlepiej do tego sprawdzają się kołowrotki z przednim hamulcem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syriusz Black Posted August 22, 2012 Author Report Share Posted August 22, 2012 Dzięki za odpowiedź, tego właśnie szukałem. Nie używam żyłek zazwyczaj, plecionki, więc taka 0,25 do 20 kg starczy, a na szpuli mieści się dużo więcej niż żyłki np 0,38 o tej samej wytrzymałości. Dzięki jeszcze raz a pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts