Hubi Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 (edited) Witam serdecznie wszystkich wędkarzy! Od dłuższego czasu rozglądałem się za nowymi kijami do metody spinningowej. Jedna z wędek miała ułatwić przedzieranie się przez krzaki i zarośla (oraz oczywiście oddawanie z nich skutecznych rzutów) zarośniętego starorzecza Narwi, w poszukiwaniu wiosennego szczupaka. Na wiosnę woda jest na tyle wysoka że ciężko łowić w woderach czy spodniobutach. Kijek ten miał być krótki i lekki. Obsługiwać powinien moje ulubione przynęty na tym łowisku, obrotówki Mepps Aglia nr. 3 i 4, gumy szczupakowe z główkami 5-7 gr. Drugi wędka miała posłużyć do połowu sandacza z łódki na wodach stojących. Powinna pozwalać na komfortowe stukanie kogutami 15-20 gr i 7cm gumami uzbrojonymi w podobne obciążenie. Zaczęło się poszukiwanie dwóch kijków w przedziale cenowym 300-400zł lub jednego droższego łączącego obydwie techniki. Po przejrzeniu w internecie masy tekstów, testów, wpisów i innych rzeczy z końcówką ów pojeździłem po okolicznym sklepach wędkarskich i w mojej głowie zapanował mętlik. Na moje szczęście trafiłem do Centrum Wędkarstwa gdzie przemiły pan Robert wysłuchał czego potrzebuję i bez wahania zaprowadził mnie do stojaka Fanwicka. Podał mi do ręki wędkę Fanwick EliteTech Smalmouth. Zaszokowała mnie waga tego patyka, pierwsze co wyrwało mi się z ust to "wow, czy to nie atrapa ze styropianu?" Kijek monoblank, bardzo lekki, super szybki, o średniej mocy. Byłem pod wrażeniem machając nim na sucho. Po chwili poprosiłem żeby pokazał mi coś innego co bym miał jakieś rozeznanie co się dzieje u konkurencji. Pomacałem Daiwe, Cormorana, Simano i Robinsona ale wróciłem do pierwszego kija. Wędka wykonana z wysoko modułowego węglą High Modulus Graphite, uzbrojona w tytanowe przelotki z wkładami SIC (cyrkonowymi). Dzielony dolnik z patentem Fanwicka TAC Hidden Hhandle na mocowanie kołowrotka, gdzie całe ustrojstwo czyli gwint nakrętka i część stopki kołowrotka są schowane pod korkiem. Bardzo fajna opcja na zimne poranki, rączki nie marzną Środkowa część uchwytu oraz dolnik wykonane z korka zmielonego z gumą co zapewnia lepszy chwyt podczas deszczu lub poprostu przy mokrych dłoniach. Czas na trochę danych: Długość 2,05m Blank jednoskładowy Moc medium Akcja extra fast C.w. 3-21 gr 8 przelotek Waga 105 gr Wykonanie i lakierowanie wzorowe. Czarne omotki ze srerną ozdobną wstawką. Świetnie spasowane elementy dolnika. Po prostu nie ma się do czego przyczepić. Wędką tą łowię od dwóch miesięcy. Padło już parę szczupaków i sandaczy. Z zębatymi 50-60 cm radzi sobie celująco amortyzując każdy odjazd czy też inne hocki klocki wykonywane przez drapieżnika. Okazowej ryby jeszcze nie udało mi się zaciąć ale myślę że wszytko przedemną. Kijek przy dużym obciążeniu pięknie i równo ugina się na całej długości. Wędką można operować wygodnie w taki sposób że palec wskazujący spoczywa ba blanku ale i bez takiej techniki czuć najdelikatniejsze puknięcie sandacza czy też poprostu prowadzonej przynęty o dno lub przeszkodę. Powiedziałbym nawet że wędka jest za czuła:) Przy ostanim kogutowaniu bardzo dużo drobnicy pływało w połowie wody i czułem każde otarcie się ryby o plecionkę. Z zakupu jestem bardzo zadowolony i myślę że to nie będzie mój jedyna wędka tej firmy, tymbardziej że w sklepie pojawiły się nowe modele i w oko wpadł mi dwuskładowy kij na sumy Proszę o troszkę wyrozumiałości i o wybaczenie literówek, błedów orto, stylistycznych i interpunkcyjnych ponieważ nidgy orłem z języka polskiego nie byłem:) Pozdrawiam Hubert Edited October 15, 2012 by Hubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts