Hubi Posted October 17, 2012 Report Share Posted October 17, 2012 W tym temacie chciałem was poprosić o pomoc w dozbrajaniu przynęt. Głownie chodzi mi o gumy. Macie jakieś sprawdzone patenty. Fotki mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 Witam Ja dozbrajam przynęty w ten sposób, kupuje stalową plecionkę i tulejki zaciskowe, możesz równiesz przywiązać tą linką kotwicę a oczko przy główce zrobić zaciskając tulejkę. Przeciągam taki przypon szydłem i zapinam razem z główką agrafką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 18, 2012 Report Share Posted October 18, 2012 (edited) Uproszczony sposób dozbrojenia gumy jaką zaproponował @okno A teraz jak zrobić dozbrojkę: -każda kotwiczka jest tak skonstruowana, że jedno z ostrzy ,,wychodzi,, prosto na oczko -kotwiczkę wbijamy w gumę w miejsce pokazane na fotce i w taki sposób, by oczko weszło w gumę prostopadle do całości, a ostrze można wbić w gumę -teraz wystarczy trafić haczykiem w uszko kotwiczki, naciągnąć gumę, wbić pasujący grot w gumę i mamy gotową dozbrojkę, którą każdy i wszędzie wykona bardzo szybko i odpowiednio nad wodą. Próbowałem także z kotwiczkami wychodzącymi z ogonka gumy, ale nie był on zbyt skuteczny. Do dużych szczupakowych gum linką wytrzymującą jego zęby tworzę przypon zakończony kotwiczką zakotwiczoną jednym grotem w połowie ogona rippera lub kopyta i dowiązany bezpośrednio do oczka główki bez jakiegokolwiek przewlekania przez gumę. Edited October 18, 2012 by woldi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 18, 2012 Author Report Share Posted October 18, 2012 (edited) Fajnie. Sposób woldiego stosowałem na szczupaki. Panowie a macie patent na jakąś przywieszkę do łowienia z opadu? Oba wasze sposoby nadadzą się na szczupłego ale przy stukaniu o dno ryzyko zaczepu wzrasta przy kotwiczce pod gumą. Myślałem o jakimś patencie z kawalkiem plecionki lub sztywnej grubej żyłki przywiązanej do oczka główki lub haka i kotwiczką nie wpiętą w gume, umieszczoną 0,5-1 cm za ogonkiem. Chodzi mi głownie o większą skuteczność zacięć sandaczy jak delikatnie skubią gumę. Edited October 18, 2012 by Hubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 ja właśnie ten sposób z kotwiczką stosowałem przy łowieniu sandaczy z opadu i być może przez to więcej przynęt straciłem, ale i skuteczność zacięcia była wyższa Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted October 19, 2012 Report Share Posted October 19, 2012 Ja dozbroiki stosuje tylko na szczupaka, gdyż skubany często atakuje od spodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hubi Posted October 22, 2012 Author Report Share Posted October 22, 2012 (edited) Kumpel mi podpowiedział i coś tam zmajstrowałem. Przywieszka ze sztywnej żylki 0.30, kawałek sylikonowego wężyka wbity na hak i kotwiczka. Wczoraj rano z Wisełki, 3 brania, 3 ryby z czego jedna na przywieszkę. Nie ma skubania od tyłu podstępny Sandałku!! Edited October 22, 2012 by Hubi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 22, 2012 Report Share Posted October 22, 2012 A to ciekawy patent, muszę wypróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
McGREGOR Posted March 12, 2013 Report Share Posted March 12, 2013 Jeśli chodzi o zbrojenie gum to ja stosuję taki sposób, który 15 lat temu wynalazłem wędkując na Bugu. Jak sie potem okazało, ktoś gdzieś też wpadł na to :Hak wbijamy tak by wyszedł brzuchem gumy, następnie obracamy gumę i wbijamy w taki sposób by grot był pod grzbietem ale nie wystawa, a guma była tak napięta na haku, że z chwilą pociagnięcia za ogon musi sie ześliznąć na kolano haka. Minus - trzeba bardzo mocno zaciąć i miec sztywny kij. Plus jest taki, że guma idzie po roślinach, kamieniach i krzakach .Kolega sceptycznie do tego podchodził dopóki nie zacząłem wyciągać okoni. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tobek_63 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 (edited) Cześć, tutaj znajdziesz mały poradnik o dozbrajaniu . Edited October 25, 2013 by wind edycja linku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts