Jump to content

Kołowrotek Daiwa BG jaki rozmiar?

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś z Was posiada kołowrotek Daiwa BG , potrzebuję rady jaki rozmiar kupić , potrzebuję coś na gumy 10-12,5cm max do 30g , jerki być może , czasem jakieś woblery boleniowe.

zastanawiam się między 3000 a 4000 

z góry dziękuje za pomoc

Ver. 3000 nawija ponad 90 cm, więc na bolenia wystarczy, w przypadku jerkowania w zasadzie kołowrotkiem kasuje się luz linki, a nawet jak się go ciągnie, to opór jest znikomy. Przynęty gumowe (sądząc po wielkości przynęt, to te 30 g jest już z wliczonym ołowiem) nie powinny nadwyrężyć przekładni. Wg opisów to różnica w wadze między 3000, a 4000, to aż 100 g. Wybór należy do Ciebie. :)

Przewijały się na forum opinie, że kołowrotek powinien mieć przełożenie nawet mniej niż 5.0:1. Myślę, że ta Daiwa, czy Penn Slammer mógłby ten pogląd trochę zweryfikować.

Właśnie dostałem do porównania sztukę tj BG 4000 i porównując ją z moim Spro Red Arc 10400 to jest sporo większy .

Te 100g to nie robi na mnie różnicy , mój dawny Spro Red Arc 10400 waży 300g a ten 400g więc nie wiele więcej .

Kołowrotek fajny na pierwsze wrażenie , jedynie co można by zmienić według mnie to ten knob na korbie kołowrotka ,

bo jest ogromny , szpula jest też spora i podkładu trzeba sporo :)

70% mojego łowienia to łowienie z opada na żwirowniach , 30% to rzeka i bolenie , czy te 101cm nawoju w wersji 4000 jest odpowiednie >?

1627660412649.jpeg

1627660396201.jpeg

1627660504119.jpg

Edited by Red1337
zdjęcie

Może ktoś Ci jeszcze coś podpowie. Piszesz, że 400 g nie jest przeszkodą. Mój zestaw (kołowrotek + wędzisko) waży max 350 g, więc zapewne nie jestem wyznacznikiem komfortu łowienia.