Aasiaa Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Witam, chciałabym zasięgnąć porady osób, które się znają odnośnie wędki, a o to sprawa: chcę kupić narzeczonemu pod choinkę wędkę spinningową na szczupaka. Sam mówił o niedrogiej wędce i coś wspominał o Dragonie Thytan- "znajomy ma, chwaili i niedorga" ale czytając o tych wędkach sama wynalazłam Okumę Black Rock 2,70 7-30g którą dużo osób poleca. Narzeczony łowi ryby amatorsko na rzece i jeziorach z brzegu na gumki, żywca i blaszki czy jak to się tam nazywa Mam andzieję, że te informacje coś powiedzą bo neistety tylko tyle wiem )) Prosiłabym o podpowiedź czy ta wędka rzeczywiście jest godna polecenia czy może za tą kwotę warto kupić coś innego ? Na okonie ma wędkę Konger Tango Eques DX 240 (chyba taka nazwa), którą bardzo sobie chwali ale kupił ją używaną od kolegi Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Spinning- łowienie dla aktywnych" do "Wędki ". Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Witam, Używam wędki- Okuma Black Rock 2,70 7-30g od kilku miesięcy i na razie mnie nie zawiodła, na szczupakach, takich do 1 m. Wiec śmiało mogę polecić, jeżeli Twój narzeczony chce łowić szczupaki większymi/cięższymi przynętami. Kij jest sztywny i szybki, na dużą rybę o fajnym wyglądzie, Pozdrawiam hege Dodam jeszcze jakie są dostępne modele, może się komuś przyda http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/okumaimg/black-rock Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 (edited) dziękuję )) piękna rybka a czy jest coś lepszego wartego polecenia w tej cenie? czy to wybór optymalny? Edited December 4, 2012 by Aasiaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Proszę bardzo. Pewnie jest coś jeszcze, również wartego uwagi, jednak ja mogę ocenić tylko wędkę która posiadam. Na większe szczupaki zabieram ze sobą Black Rock i jak na razie nie rozglądam się za innym sprzętem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 no to w takim razie bardzo się cieszę- chyba znalazłam duże szczupaki.. a małe szczupaki to jakie? małego szczupaka złowi na tą Konger Tango Eques DX 240 chyba do 10g Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 dla jednych duże zaczynają się od metra, dla innych od 50 cm. małego szczupaka złowi na tą Konger Tango Eques DX 240 chyba do 10gTak, ale również można na nią wyciągnąć dużego szczupaka, jeżeli będzie taki w pobliżu przynęty i będzie miał na nią ochotę.Jednak tą wędką nie rzuca się dużymi woblerami, jak już coś to z ta wędką można się wybrać na okonie z niewielkimi przynętami. Wybór wędki dla kogoś nie jest taka prostą sprawą Najlepiej zapytaj się narzeczonego, czy taka wędka by mu odpowiadała, być może sam by wybrał również ten model, ale o trochę innych parametrach np. 3.05 dł 5-25g akcja Fast Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 aha rozumiem czy mogłabym się jeszcze tylko dowiedzieć jaki masz kołowrotek do tej wędki? tutaj plecionka czy żyłka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 a o długość i wyrzut już się podpytałam dużo wcześniej, takze ta kwestia jest na pewno sprawdzona Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 No to fajnie, jak już pokażesz nowy sprzęt narzeczonemu to napisz Czy się podobał , jak wybierzesz coś innego również możesz się pochwalić. Co do kołowrotka, to jest na forum, dział "Kołowrotki" i tam również można zadawać pytania. Pozdrawiam. hege Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 Hege jak z czuciem przynęty na tym kijku ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 4, 2012 Author Report Share Posted December 4, 2012 (edited) Innego nic nie wybiorę bo już po prostu nie mam siły przyjęłam już za dużo informacji jak na tak krótki czas. dzisiaj pzrez przypadek wymksnęło mi się w rozmowie z narzeczonym, że "do spinningu musi być kołowrotek z przednim hamulcem" i dziwnie na mnie popatrzył zostałam tu utwierdzona, ze to dobra wędka. p.s. zapytałam w "kołowrotkach" też o żyłkę ale to zanim zobaczyłam "akcesoria" Edited December 4, 2012 by Aasiaa Link to comment Share on other sites More sharing options...
hege Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 zostałam tu utwierdzona, ze to dobra wędka.Powiem Ci, że nie mam bardzo długiego stażu w wędkarstwie, więc nie kieruj się tylko moim zdaniem:PWędka Okuma Black Rock jest w miarę nowym produktem na Polskim rynku, być może dlatego jest jeszcze mało opinii na temat tej wędki, ale Ci co ją posiadają są dobrego zdania, więc raczej jest wszystko w porządku. Hege jak z czuciem przynęty na tym kijku ?Wędka jest sztywna do tego zawsze na kołowrotu jest plecionka, przynętę czuć , ale musi być to już większa przynęta. Myślę, że w tej kwestii wędkarz musi sam sobie już odpowiedzieć na to pytanie, czy nie jest to kij za sztywny?Dla mnie przeznaczeniem tej wędki było takie, że przynęta musi daleko lecieć, ponieważ w Norwegii często musiałem przejść pieszo kilka kilometrów, żeby znaleźć miejscówkę, z której można było łowić, jak już znalazłem taką miejscówkę, to chciałem obłowić wszystkie miejsca w zasięgu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aasiaa Posted December 19, 2012 Author Report Share Posted December 19, 2012 Dziękuję bardzo bardzo za pomoc. Narzeczony kupował coś na allegro i natknął się na mój zakup wędki, wpadł w szał szczęścia więc myślę, że wybór trafiony- tymbardziej, ze sam zniechęcił się szukaniem wędki, a ja podjęłam decyzję za niego )))) ponieważ wpadłam w wir wędkarskich zakupów zamówiłam jeszcze kołowrotek mam nadzieję, że tez będzie ok - choć kolorystycznie nie będzie już tak idealnie spasowany jak zestaw Hege Dziękuję jeszcze raz i życzę owocnych wędkowań Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts