Jump to content

Własny staw. jakie ryby?

Recommended Posts

Witam wszystkich. Otóż dostałem pod opiekę od wujka dwa stawki mały około 20X20 m oraz duży 35x35 m najgłębszy  punkt około 2metry przy wielkiej suszy jest około 120 cm wody.  Zeszłej jesieni z malego stawu odłowiliśmy wszytskie ryby oprucz karasia i przenieśliśmy je na duzy staw. Było około 40 kg tołpygi( od 2kg do 4kg) oraz amury okolo 40 kg (od 2 do 4 kg) pare karpików i dwa szczupaki po 80 cm. Na duzym stawie obstawiam że jest trzy razy więcej amura i tołpygi niż na małym, w dodatku jest sporo karpi od 1kg do 4 kg, napewno szczupak, oraz wiadomo karas płotka. Chce teraz odłowic duży  staw  zostawić z dwa szczupaki, resztę szczupaków na mały stawek zeby robiły pożadek z nadmierna ilościa karasia. Tołpyge chcem sprzedać, karpie i amury chcemy jeszcze zostawić ewentualnie trochę karpi sprzedać. W przyszłym tygodniu mam mieć dostawę narybku amura 15cm 40 sztuk, karpia 10cm 40 sztuk, oraz pstrąg tęczowy 10 cm 40 sztuk. I ten nowy narybek chce wpuścić na duży stawek. Tołpyge chcem sprzedać bo jest jej naprawdę dużo ale nic po takiej rybie skoro nie da się jej nawet złapać, i wydaje mi się że są tam spore okazy tołpyg które mogą już zjadać małe karpie które się na pewno wytarły. Karpie i amury biorą na skórkę z chleba jak szalone jest ich naprawdę sporo. Co myślicie o takim pomyślę z przeniesiem  szczupaków na mały staw ? Czy te tołpyge sprzedać czy zostawić ?? I co myślicie o wypuszczeniu takiej ryby jak pstrąg tęczowy ?? 

Edited by hege
Usunięcie spamu. Edycja tytułu tematu.

• hege changed the title to Własny staw. jakie ryby?