Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuje pomocy w wybraniu plecionki, poszukuje rozmiaru 0.8, 8 splotowej, jakie plecionki są dobre w cenie do około 80 zł? Pozdrawiam.

Napisano
59 minut temu, Ubertroll napisał:

Cześć, 0.8 czego?

Chodzi pewnie o 0.80mm.

3 godziny temu, Michuu napisał:

Witam, potrzebuje pomocy w wybraniu plecionki, poszukuje rozmiaru 0.8, 8 splotowej, jakie plecionki są dobre w cenie do około 80 zł? Pozdrawiam.

Ja tam kupuje na rynku Miracle Fish X8(zielona) Bardzo wytrzymała i kosztuje u mnie tylko 25 zł.

Napisano
3 godziny temu, Pan Paweł napisał:

Chodzi pewnie o 0.80mm.

Ja tam kupuje na rynku Miracle Fish X8(zielona) Bardzo wytrzymała i kosztuje u mnie tylko 25 zł.

Tak chodzi o 0.80 mm. Poszukuję właśnie plecionki dobrej w tej cenie. Wezmę ta pod uwagę i czekam na dalsze odpowiedzi 

Napisano (edytowane)

Stosuję Berkley X9 cena ok 100 zł. Nie mówię że najlepsza bo jest tego na rynku tyle że głowa może zaboleć ale u mnie się sprawdza, nigdy nie zawiodła. Pozdrawiam. PS. Plecionka nie jest przegrubiona, posiada deklarowaną średnicę 

Edytowane przez Crowfish
Gość Ubertroll
Napisano
5 godzin temu, Crowfish napisał:

Stosuję Berkley X9 cena ok 100 zł. Nie mówię że najlepsza bo jest tego na rynku tyle że głowa może zaboleć ale u mnie się sprawdza, nigdy nie zawiodła. Pozdrawiam. PS. Plecionka nie jest przegrubiona, posiada deklarowaną średnicę 

Mam prośbę, mógłbyś zrobić zdjęcie porównawcze swojej plecionki z żyłką, która jest tak samo opisana?

Napisano

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Mogę zrobić zdjęcie plecionki w elektronicznej suwmiarce, żyłki niestety nie posiadam. Sprecyzuj o co chodzi dokładnie. Pozdrawiam 

Gość Ubertroll
Napisano (edytowane)

O, chętnie zobaczę zdjęcia plecionki w suwmiarce. Jedno przy ściśniętej lince suwmiarką. 

W sumie to nie rozumiem wędkarzy. Skoro Berkley X9 0.06 (jak dolna norma włosa normalnego w Europie) ma wytrzymałość 6.4 kg, a żyłka 0,06 ma ok. 20 x mniejszą wytrzymałość, to po co ludzie się męczą? A są przecież plecionki 0.03.

Moja 0.15 mm jest jakaś lipna, bo ma wytrzymałość 5.5 kg. I to nie na węźle.

Tu masz test linki o deklarowanej  wytrzymałości ok. 4.5 kg. Jak myślisz, czy jest przegrubiona? Bo wg mnie jest uczciwie opisana.

Edytowane przez Ubertroll
Napisano

Z racji że dziś jest święto i sklepy zamknięte a rozładowała się bateria w suwmiarce zrobię to jutro bądź pojutrze. Pokażę że mam plecionkę 0.17 która ma tą wartość i plecionkę 0.22 która ma 0.26. Z kolei nie patrzę nigdy na wytrzymałość bo nie ma to sensu. Zawsze podchodzę do tego tak, zakładam że ma połowę wytrzymałości. Kieruję się bardziej żeby była stosunkowo cicha i się nie strzępiła a etykietki na opakowaniach przyjmą wszystko:) Pozdrawiam 

Gość Ubertroll
Napisano

Jak mierzysz plecionkę, to ją naciągasz, czy nie, jak mocno ściskasz plecionkę suwmiarką?

12sto splotowa Daiwa (dla #0.6 przyjmuje się 0.13 mm) za ponad 200 pln i 8mio splotowa Sunline Siglon (#0.3 - 0.09mm) za ponad 130 pln. Jak cienki jest ten Siglon, to niech Aleks potwierdzi, bo też ją miał.

W przeciwieństwie do Ciebie nie mierzę tfu "średnic" i zwracam uwagę na wytrzymałość. Albo inaczej, kupuję plecionki, które mają oznaczenie pe. Dzięki temu wiem ile mi jej zmieści się na szpuli i czy jest wystarczająco wytrzymała. 

PS Jesteś pewny, że Twoja plecionka jest idealnie okrągła? Poprzesuwaj ją w palcach, nie jest choć trochę tasiemkowata?

serdeczności

moret12.jpg

sun.jpg

Napisano

Czy naciągałem czy nie, czy ściskałem czy nie to trzyma przybliżoną średnicę. Przecież bez sensu jest zaciśnięcie jak w imadle i mierzenie. Ciągle chcę przekazać że trzyma przybliżoną wartość. Nie wątpię też że siglon jest najlepszy na rynku. Nie wątpię też że znajdziesz plecionkę za 30 zł która będzie lepsza od tej za 100 zł. Po prostu polecił mi ją człowiek który dużo spinninguje i spełniła moje amatorskie oczekiwania. Ot tyle. Pozdrawiam 

Gość Ubertroll
Napisano

No i super :)

Ja mam alergię na słowa "średnica" i "przegrubiona" w przypadku plecionek, podobnie jak "niedoszacowane" wędzisko i "od ilu gada" w przypadku multiplikatorów.

Napisano (edytowane)
10 godzin temu, Ubertroll napisał:

No i super :)

Ja mam alergię na słowa "średnica" i "przegrubiona" w przypadku plecionek, podobnie jak "niedoszacowane" wędzisko i "od ilu gada" w przypadku multiplikatorów.

Zgadzam się z #Ubertrollem w 100%%. Nie tylko z tym wpisem. Gdy ktoś mówi o średnicy plecionki, dostaję dreszczy.

W dniu 13.08.2023 o 16:53, Michuu napisał:

Tak chodzi o 0.80 mm.(...)            Sunline Siglon #0,4

Edytowane przez Alexspin
Napisano

Panowie ale ja też nie zwracam na to większej uwagi:) zamówiłem zimą kilka plecionek i tyle się naczytałem o tych średnicach i przegrubieniach że wziąłem suwmiarkę i chciałam sprawdzić:) osobiście mam to gdzieś czy ma 0.10 czy 0.12 Pozdrawiam