Omus Napisano 30 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2024 Cześć wszystkim, to mój pierwszy post na forum i zaznaczyć chciałem że jestem bardzo początkujący więc proszę o wyrozumiałość jeśli pytania wydają się komuś głupie . Powoli kompletuję pierwsze sprzęty w tym też gumy. Jako że chciałem zminimalizować ilość gratów branych nad wodę postanowiłem zrobić jedną skrzynkę spiningową gdzie trafiły różne przynęty. Do dwóch przegródek powrzucałem różne gumy które zakupiłem do tej pory mieszając je z sobą. Po jakimś czasie zauważyłem że gumy się kleją, pewne jakby zaczęły się rozpuszczać, na dnie przegródek pojawiła się lepista maź która pewnie z nich wypłynęła i uświniła wszystko - stąd trudno stwierdzić czy to któreś konkretne zaczęły się rozpuszczać, czy tez może różne jakoś chemicznie zareagowały z sobą, czy pod wpływem słońca może i nagrzania zaczęły się rozpuszczać??? Czy ktoś miał taki przypadek, jak tego uniknąć? Będę też wdzięczny za wszelkie porady jak chodzi o literaturę dla początkujących, 2 pozycje już kupiłem ale okazały się nieciekawe... wiem że w internecie niby jest wszystko, ale lubię klasycznie usystematyzowaną wiedzę i z wiarygodnego źródła - i mniej chodzi mi o aspekty czysto techniczne związane z sprzętem i technikami połowu - tego jest wszędzie pełno. Bardziej zależy mi na poznaniu, ryb ich zwyczajów itp. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ubertroll Napisano 31 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 nCześć, niestety gumy mogą wchodzić w reakcje chemiczne, mogą też farbować. Dlatego powinieneś je porozdzielać. Półśrodkiem może być pakowanie w woreczki strunowe, ale tak przechowywane mogą się deformować. Upewnij się również, czy guma nie reaguje z plastikiem pudełka. Wklep sobie w Allegro frazę "wędkarstwo książka". Publikacji będziesz miał mnóstwo. Pacholęciem będąc zaczytywałem się "Wędkarstwem rzecznym" Strzeleckiego i "Wędkarstwem jeziorowym" Andrzejczyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omus Napisano 31 Maja 2024 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 Tak właśnie przypuszczałem że to chyba zareagowało jakoś. Wygląda tak jakby rozpuściła się guma zakupiona w Action (pracowały ładnie i były mięciutkie, ale już są w koszu). Co do książki to tak właśnie zrobiłem w pierwszej kolejności na allegro, kupiłem Atlas który okazał się nieporozumieniem a miał średnią ocen 4,97/5 i jakieś tam ABC które też mnie nie wciągnęło, dlatego zapytałem tu o konkretne tytuły. Bardzo dziękuję i poszukam publikacji o których wspominałeś :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zwykły michał Napisano 31 Maja 2024 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2024 20 hours ago, Omus said: Jako że chciałem zminimalizować ilość gratów branych nad wodę postanowiłem zrobić jedną skrzynkę spiningową gdzie trafiły różne przynęty. Pewnie każdy z nas tak kiedyś myślał, że będzie zabierał tylko to co najważniejsze albo potrzebne akurat tym razem. Noszę ogrom sprzętu i 90% nawet nie używam ale gdybym zmienił zdanie to jest na podorędziu. Tego nigdzie nie leczą. Zależy czego chcesz się dowiedzieć. Od wielu lat mam coś takiego. Podręcznik akademicki z ichtiobiologii i nie każdemu podejdzie. Można dowiedzieć się więcej niż bardzo dużo. Można kupić w dobrej cenie ale odsprzedać pewnie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi