Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Od przyszłej wiosny planuję rozpocząć swoją przygodę z wędkarstwem, do tego czasu zbieram wiedzę i się uczę. Potrzebuję pomocy w doborze sprzętu, pokierowaniu mnie w którą stronę iść. Sprzęt zamierzam kupić w lokalnym sklepie wędkarskim, ale nie chciał bym tam pójść i nie wiedzieć co tak naprawdę potrzebuję na początek, a wybierać jakiś sprzęt tylko dlatego że ktoś na niego łowił w intrenecie, a ja się będę nim męczył. Dlatego jest ten temat by "sprowadzić mnie na ziemię" jeśli gdzieś błądzę.

Otóż:

- Łowienie zamierzałem zacząć od spinningu, podoba mi się ta metoda, tylko że nie jestem pewien czy praktycznie nie mając żadnego doświadczenia w wędkarstwie nie będę miał problemu bym nią łowić.

-Łowić zamierzam na rzece Parsęta (odcinek środkowy, zarośnięty drzewami), mam do niej stosunkowo blisko, ale najlepiej by sprzęt nie sprawiał problemu by przewozić go rowerem.

- Rzeka słynie z troci, ale boję się że nastawię się na nie, przez miesiąc nic nie złowię, a w najlepszym przypadku nie podholuję ryby i tyle z tego będzie. Dlatego myślę że fajnie by było jakby sprzęt nadawał się też do mniejszych ryb jak pstrągi, okonie. 

- Co do troci, to z tego co wiem z youtuba to miejscowi łowią je na wędki 2,7m- 3m, plecionką, na obrotówki 15-17g (lokalne rękodzieła) i woblery (myślę że obrotówki będą prostsze w obsłudze), ale tu wracam do początku czyli czy nastawianie się na troć jest dobre na początek.

- Co do budżetu to byłbym w stanie wydać do 1500zł jeżeli warto, ale wolałbym by był to sprzęt rozsądny jak na pierwszy raz i taki żeby w przyszłości jakbym chciał coś lepszego/ innego to by się nie zmarnował i nie leżał bezużytecznie, ale też aby go nie zmarnować nieumiejętną obsługą, bo wydać na sprzęt kilka tysięcy i go zniszczyć to nie sztuka.

- Jeżeli nie spinning na początek to ewentualnie feeder metodą, myślałem o nim dopiero w przyszłości, ponieważ boję się że okaże się dla mnie za nudny i zniechęcę się tylko, zwłaszcza że w rodzinie nikt nie łowi i musiałbym sam siedzieć nad rzeką, a na spinningu pochodzę sobie chociaż :b.

Za wszelką pomoc i uwagi z góry dziękuję i proszę ich jak najwięcej