niko Napisano 25 Stycznia 2025 Zgłoszenie Napisano 25 Stycznia 2025 Hej jestem nowym wędkarzem i forumowiczem jakiś czas temu kupiłem pierwszy spinning natomiast przychodzę z pytaniem -jaką polecacie plecionke główną 4 splotową w granicach 50zl? Obstawiam grubość około 0.14/16? -jaką polecacie plecionke przyponową? -do tego kretliki i agrafki. Łowię na Martwej Wiśle i Motławie (miejsca ze sprawą ilością zaczepów) i celuję w sandacze natomiast zestaw ma wytrzymać przyłów szczupaka czy innych rybek częstych w tych wodach. Aktualnie przyponów używam dragona surfstrand 6kg ale niestety cena ich wysoka i chciałbym sam robić a przy okazji lubię dłubać. Wędkę mam Mikado Mikado progressive 28 240 Proszę żeby też zwrócić uwagę pod względem wytrzymałości wędką>plecionka>przypon *Domyślam się że temat mógłbyć omawiany ale chciałbym o poradę typowo pod moje preferencje dzięki.
ryukon1975 Napisano 25 Stycznia 2025 Zgłoszenie Napisano 25 Stycznia 2025 Zacznij od podstaw. Kup książkę, poczytaj na profesjonalnych portalach. W pytaniu tak namieszane że nie wiem czy aż tak mało łowiłeś czy to prowokacja. 2
niko Napisano 25 Stycznia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 25 Stycznia 2025 19 minut temu, ryukon1975 napisał: Zacznij od podstaw. Kup książkę, poczytaj na profesjonalnych portalach. W pytaniu tak namieszane że nie wiem czy aż tak mało łowiłeś czy to prowokacja. Ja pytam tylko o plecionkę główna i do przyponu podałem co mam za kij i do czego ma być. W książce mi nikt produktu nie poleci a o to pytam. Pytania napisałem od - a reszta to tylko opis co i jak.
ryukon1975 Napisano 25 Stycznia 2025 Zgłoszenie Napisano 25 Stycznia 2025 3 godziny temu, niko napisał: Ja pytam tylko o plecionkę główna i do przyponu podałem co mam za kij i do czego ma być. W książce mi nikt produktu nie poleci a o to pytam. Pytania napisałem od - a reszta to tylko opis co i jak. Więc wytłumacz mi co to jest plecionka przyponowa na sandacza a szczupak o którym wspominasz? Drut albo zabawy sandaczowe. 1
niko Napisano 26 Stycznia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 26 Stycznia 2025 W dniu 25.01.2025 o 18:33, ryukon1975 napisał: Więc wytłumacz mi co to jest plecionka przyponowa na sandacza a szczupak o którym wspominasz? Drut albo zabawy sandaczowe. W dniu 25.01.2025 o 11:45, niko napisał: celuję w sandacze natomiast zestaw ma wytrzymać przyłów szczupaka czy innych rybek częstych w tych wodach. Chcę łowić sandacze natomiast jak napisałem chciałbym żeby przypon wytrzymał przyłów szczupaka czy to nie zrozumiałe? Wolę mieć bardziej "uniwersalny" zestaw szczególnie na początku na wodach gdzie są różne ryby żeby też nie zostawiać ryb z przynętami w pysku. Więc do meritum dostanę jakąś pomoc na forum które m.in od tego jest czy rady i wiedza ogranicza się do polecenia literatury?
Krzysztofx Napisano 26 Stycznia 2025 Zgłoszenie Napisano 26 Stycznia 2025 Przypon pod szczupaka to stalka, wolfram, ew grubsze fluo . Jezeli tak bardzo zalezy Ci na tym aby nie zdarzały sie ucięcia to takie musisz zastosowac . Sandacz pewnie z mniejsza szansa na zlowienie ale moze sie zdarzyć , okonie tez można ze stalką łowić ale pytanie po co i pozniejsze pytania skąd tak słabe wyniki . Moim zdaniem albo jedziesz na szczupaka albo nastawiasz metode i przynety na sandacza, przy przyłowie szczupaka liczysz na farta albo trudno takie zycie . 1
niko Napisano 26 Stycznia 2025 Autor Zgłoszenie Napisano 26 Stycznia 2025 (edytowane) Dzięki bardzo. A co na sandacza polecacie(produkt firma)? Plecionka i przypon jak w poście. Edytowane 27 Stycznia 2025 przez niko
Rekomendowane odpowiedzi