Czerwony Pomidor Napisano 21 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2025 Witam, interesuje się kupnem wędki favorite u1 15-70g pod gumy max 18 cm i czasami jakiś wobler typowo pod szcupaka i teraz pytanie czy nie przesadziłem z górną granicą i czy ten kij jest w miarę opłacalny, jeśli jest jakaś lepsza alternatywa max do 300 zł nie pogardzę propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 22 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2025 Jedyna alternatywa jaka mi się nasuwa to SG2 221 cm 25-70g, ale zakładam, że będziesz rzucał z brzegu a nie każdy lubi krótsze kije. W tej klasie cenowej wszystko będzie jakościowo do siebie podobne raczej, a różnice będą marginalne. Myślę, że nie przesadziłeś. Gumy 18 cm ważą w okolicach 45-55g zazwyczaj do tego obciążenie, kotwice itp więc CW górne jest odpowiednie. A nawet możesz się pokusić o gumy 20 cm. Osobiście zastanawia mnie co podepniesz pod tą wędkę - jaki kołowrotek? U mnie (ale to moje odczucie) komfort na klasycznym spinningu kończy się na 45-50g. Wyżej to już tylko casting. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czerwony Pomidor Napisano 22 Lipca 2025 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2025 5 godzin temu, Kusy napisał: Jedyna alternatywa jaka mi się nasuwa to SG2 221 cm 25-70g, ale zakładam, że będziesz rzucał z brzegu a nie każdy lubi krótsze kije. W tej klasie cenowej wszystko będzie jakościowo do siebie podobne raczej, a różnice będą marginalne. Myślę, że nie przesadziłeś. Gumy 18 cm ważą w okolicach 45-55g zazwyczaj do tego obciążenie, kotwice itp więc CW górne jest odpowiednie. A nawet możesz się pokusić o gumy 20 cm. Osobiście zastanawia mnie co podepniesz pod tą wędkę - jaki kołowrotek? U mnie (ale to moje odczucie) komfort na klasycznym spinningu kończy się na 45-50g. Wyżej to już tylko casting. Dzięki za odpowiedź. A co do kołowrotków, zastanawiam się nad Daiwa 24 Prorex X LT 4000-C albo Shimano Sedona 4000. Z wygodą rzutu będę musiał przetestować jak będzie słabo, zawsze można zejść z gramów bliżej dolnego cw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kusy Napisano 22 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2025 Daiwa czy Shimano w rozmiarze 4000 to jak dla mnie komfortowo do przynęt max 50g. Do 60-70g myślałbym o 5000 np. Ryobi Arctica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inshore Napisano 28 Lipca 2025 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2025 Jak budżet jest w miarę elastyczny to możesz pochylić się nad link przypadkowy . Mateusz podsunął Ci jeszcze pomysł zbudowania zestawu castingowego. Od siebie zwrócę tylko uwagę, że w tym przypadku może być ciężko zbudować jeden zestaw, tym bardziej, że nie podałeś jakich woblerów chcesz używać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi