Jump to content

Czy dobra na okonki?? Dragon

Guest Karpiu/wedkarz18
 Share

Recommended Posts

Guest Karpiu/wedkarz18

Siema trochę uzbierałem kasy i chcę kupić sobie wędkę na okonki bo starą oddaję braciakowi ( niech zaczyna swoją historię z okonkami) kasy mam 500zł. Mam na oku Dragona 2,70 wyrzut 4-21g

WAGA:189g Na allegro znalazłem za 425zł. Wędkę muszę kupić bo nie wytrzymam.

Może wy zaproponujecie mi jakieś wędziska?? :)

Witam jestem maniakiem dobrego sprzętu więc postaram się coś doradzić, 500 zł to sporo ,moja pierwsza propozycja to Wędka Robinson DIAFLEX PERCH 2,70m/2-12g dostępna na allegro w cenie 456zł całą serie diaflex mogę określić jako majstersztyk!!! Następna ciekawa propozycja to Wędka Dragon GUIDE SELECT Tiny 2.70 m 2-10g z tubą rezonansową w dolniku, 406zł na allegro. Trzecia moja propozycja to zestaw: WĘDKA ROBINSON CORTEZ PERCH 2,70m/1,5-12g w cenie 270zł i do tego kołowrotek Okuma Trio FD 2000 w cenie około 240zł także na allegro

Kolega wyżej podał jedną ciekawą propozycję a mianowicie dragon guide select. MIałem przyjemność używać tego wędziska i... to było coś. Wędka cechowana jest przez świetną akcję, którą określił bym właśnie jako okoniową:) Nie wiem jak pozostałe dwie, ale ich parametry wydają się być spoko.

Od siebie mogę zaproponować kilka wędzisk, które miałem w rękach i wiem, jak się nimi łowi.

Shimano catana do 15g- kijek z niższej półki cenowej, jednak pozwala skutecznie buszować po krzakach i dłubać pasiaki, daje rade na kleniach ale jednak nie ma tej czułości co wyższe półki.

Shimano Nexeave- tu kijek już podbija pod 300zł( przynajmniej w moich stronach) ale jest to kwota warta grzechu, ponieważ tutaj już czułości nie brakuje. No i ta nowa seria mmmm pieknie wykończone wędki, którymi łowi się naprawdę finezyjnie, dają sporo frajdy z łowienia.

W kwocie nieco wyżej, bo już ponad 700 jakoś są Shimano Technium. Wędkami z tej półki łowi się...po prostu się łowi. Ja miałem wersję do 15g, użytkowałem na rzeczne pasiaki, klenie i inne ryby lubiące moje małe woblerki. Cechy tego kija? Waży tyle, że nie czuje się jego masy:) Blank świetnie pracuje, jest tak wykonany, że nie ma mowy o wadach. Świetnie pracuje, szczytówka doskonale przenosi brania na rekojeść dzięki czemu można skutecznie zacinać brania. Żałuję tylko, że musiałem się rozstać z tym kijem gdyż zapewne dobrze by współgrał w zestawieniu z nanofilem na klenie...A, i technium to już kij dla doświadczonych. Dlaczego? Po prostu ktoś, kto nie łowił zbyt wiele finezyjnymi zestawami i tak nie zdoła wydobyć z niego maksimum, więc chyba nie opłaca się wydawać małej fortuny.

Uzupełnieniem każdego z powyższych kijów( z przeznaczeniem na okonie/ klenie/ jazie itd), które świetnie się sprawdza, są młynki: MItchell mag pro lite 2000, Shimano exage 2500 fd, MItchell avocet 2000 i zapewne większość młynków tej wielkości:)

mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłem ci cechy tych kijów i jakoś pomogłem w wyborze:)

Pozdrawiam, NIkoś.

Guest Karpiu/wedkarz18

Dragon GUIDE SELECT Tiny 2.70 m 2-10g

No zamówiłem i czekam w ciągu 5 dni powinno przyjść.

Powiem szczerze NIE MOGĘ sie doczekać aby na ryby się wybrać z Dragonkiem.

Relacje z dzisiejszej wyprawy nad staw:

Głębokość do 3 metrów, no złapałem 5 kilowego szczupaka na twistera relaxa kopytko czerwonego.

Staw zarośnięty, myślałem ze nic nie złapie( ale nadzieję miałem ).

Walną mi przy samych krzakach przy brzegu i wyjełem.! :D

5 kliowego wypusciłem, za rok morze złapię!!! Mam nadzieję! :D

Dzięki za propozycję bardzo się przydały. :)

Edited by Karpiu/wedkarz18