Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Siema trochę uzbierałem kasy i chcę kupić sobie wędkę na okonki bo starą oddaję braciakowi ( niech zaczyna swoją historię z okonkami) kasy mam 500zł. Mam na oku Dragona 2,70 wyrzut 4-21g WAGA:189g Na allegro znalazłem za 425zł. Wędkę muszę kupić bo nie wytrzymam. Może wy zaproponujecie mi jakieś wędziska?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 6, 2011 Report Share Posted November 6, 2011 Witam jestem maniakiem dobrego sprzętu więc postaram się coś doradzić, 500 zł to sporo ,moja pierwsza propozycja to Wędka Robinson DIAFLEX PERCH 2,70m/2-12g dostępna na allegro w cenie 456zł całą serie diaflex mogę określić jako majstersztyk!!! Następna ciekawa propozycja to Wędka Dragon GUIDE SELECT Tiny 2.70 m 2-10g z tubą rezonansową w dolniku, 406zł na allegro. Trzecia moja propozycja to zestaw: WĘDKA ROBINSON CORTEZ PERCH 2,70m/1,5-12g w cenie 270zł i do tego kołowrotek Okuma Trio FD 2000 w cenie około 240zł także na allegro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 Kolega wyżej podał jedną ciekawą propozycję a mianowicie dragon guide select. MIałem przyjemność używać tego wędziska i... to było coś. Wędka cechowana jest przez świetną akcję, którą określił bym właśnie jako okoniową Nie wiem jak pozostałe dwie, ale ich parametry wydają się być spoko. Od siebie mogę zaproponować kilka wędzisk, które miałem w rękach i wiem, jak się nimi łowi. Shimano catana do 15g- kijek z niższej półki cenowej, jednak pozwala skutecznie buszować po krzakach i dłubać pasiaki, daje rade na kleniach ale jednak nie ma tej czułości co wyższe półki. Shimano Nexeave- tu kijek już podbija pod 300zł( przynajmniej w moich stronach) ale jest to kwota warta grzechu, ponieważ tutaj już czułości nie brakuje. No i ta nowa seria mmmm pieknie wykończone wędki, którymi łowi się naprawdę finezyjnie, dają sporo frajdy z łowienia. W kwocie nieco wyżej, bo już ponad 700 jakoś są Shimano Technium. Wędkami z tej półki łowi się...po prostu się łowi. Ja miałem wersję do 15g, użytkowałem na rzeczne pasiaki, klenie i inne ryby lubiące moje małe woblerki. Cechy tego kija? Waży tyle, że nie czuje się jego masy:) Blank świetnie pracuje, jest tak wykonany, że nie ma mowy o wadach. Świetnie pracuje, szczytówka doskonale przenosi brania na rekojeść dzięki czemu można skutecznie zacinać brania. Żałuję tylko, że musiałem się rozstać z tym kijem gdyż zapewne dobrze by współgrał w zestawieniu z nanofilem na klenie...A, i technium to już kij dla doświadczonych. Dlaczego? Po prostu ktoś, kto nie łowił zbyt wiele finezyjnymi zestawami i tak nie zdoła wydobyć z niego maksimum, więc chyba nie opłaca się wydawać małej fortuny. Uzupełnieniem każdego z powyższych kijów( z przeznaczeniem na okonie/ klenie/ jazie itd), które świetnie się sprawdza, są młynki: MItchell mag pro lite 2000, Shimano exage 2500 fd, MItchell avocet 2000 i zapewne większość młynków tej wielkości:) mam nadzieję, że chociaż trochę przybliżyłem ci cechy tych kijów i jakoś pomogłem w wyborze:) Pozdrawiam, NIkoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 7, 2011 Report Share Posted November 7, 2011 (edited) Dragon GUIDE SELECT Tiny 2.70 m 2-10g No zamówiłem i czekam w ciągu 5 dni powinno przyjść. Powiem szczerze NIE MOGĘ sie doczekać aby na ryby się wybrać z Dragonkiem. Relacje z dzisiejszej wyprawy nad staw: Głębokość do 3 metrów, no złapałem 5 kilowego szczupaka na twistera relaxa kopytko czerwonego. Staw zarośnięty, myślałem ze nic nie złapie( ale nadzieję miałem ). Walną mi przy samych krzakach przy brzegu i wyjełem.! 5 kliowego wypusciłem, za rok morze złapię!!! Mam nadzieję! Dzięki za propozycję bardzo się przydały. Edited November 7, 2011 by Karpiu/wedkarz18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Dobry wybór na pewno będziesz zadowolony zapomniałem dodać ,że Guide Select nie jest wklejanką co może być jego zaletą po prostu będzie lepiej przenosił delikatne brania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts