Skocz do zawartości

Prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam 18 lat i chciałbym zacząć przygodę z karpiowaniem, ale totalnie nie mam nikogo, kto mógłby mi w tym pomóc. Do tej pory łowiłem na method feeder (mam nawet karpie +10 kg), ale chciałbym wejść już konkretnie w karpiowanie. Kupiłem jedną wędkę i kołowrotek Sonik, ale potrzebuję skompletować resztę zestawu. Łowię na PZW, na zbiorniku gdzie jest sporo zaczepów i pozalewanych drzew, więc sprzęt raczej musi być trochę bardziej „pancerny”. Problem jest taki, że im więcej oglądam YouTube i czytam, tym większy mam mętlik – każdy mówi coś innego.

Dlatego mam prośbę – czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zrobić taki „koszyk” na start w rozsądnej cenie? Chodzi mi o rzeczy typu:

- druga wędka karpiowa

- żyłka / plecionka

- haczyki (najlepiej bezzadziorowe)

- gotowe przypony albo rzeczy do ich zrobienia (np. blow back rig – słyszałem, ale nie ogarniam jeszcze)

- zestawy końcowe (leadcore, klipsy itd.) – czy to w ogóle potrzebne na start?

- rurki antysplątaniowe lub inne rozwiązania

- ciężarki

- jakieś podstawowe akcesoria, bez których nie ma sensu zaczynać      Do tego jakie kulki na start (smaki, rozmiar itp.), żeby mieć realną szansę na większego karpia.Jeśli coś można kupić taniej (np. Temu albo jakieś budżetowe opcje), to też chętnie przyjmę. Chodzi mi o to, żebym mógł zamówić wszystko, złożyć zestaw w domu i pojechać nad wodę już z głową, a nie zgadywać co i jak. Wiem, że to trochę roboty, więc z góry dzięki każdemu, komu będzie się chciało pomóc 🙂

Dlaczego nie kupisz drugiej takiej samej wędki i kołowrotka?
Zyłka 0,35 lub 0,37 mm. Ja używam w tej chwili Kordy Subline.

Żadne bezzadziorowe haczyki. Normalne haczyki z mikrozadziorem
Po przypony na FB polecam Wojciech Jedliński. Powiesz co potrzebujesz a on zrobi dokładnie to czego potrzebujesz. Zapytaj go też o leadcore. 

Cieżarki kwestia gustu i ceny. W każdym razie omijaj te super firmowe FOX itd. Zapłacisz za napis. 

Podstawowe akcesoria to mata i podbierak. Oczywiście igła do kulek i stopery do kulek. No i oczywiście sygnałki. 
Kulki polecam Banda Baits. Na początek dwa, góra trzy smaki. Np Truskawka, scopex i kalamarnica 18 lub 20 mm.. Do tego Pop Upy. Na Temu poszukaj woreczków PVA.

JKarp