User82726 Napisano 21 Sierpnia Zgłoszenie Napisano 21 Sierpnia Cześć, mam pytanie do osób łowiących bolenie na muchę. Znam zbiornik, na którym prawdopodobnie występują bolenie, ale zachowują się dość nietypowo. Znajomy złowił tam bolenia na kukurydzę, a mi również spadła ryba, którą podejrzewam o bycie boleniem. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją, że bolenie w zbiorniku żerowały nietypowo? I na jakie muchy warto w takim przypadku postawić? Myślę o małych, nietypowych wzorach zamiast klasycznego dużego streamera.
BastienEvrard Napisano 4 Września Zgłoszenie Napisano 4 Września User82726 said: Cześć, mam pytanie do osób łowiących bolenie na muchę. Znam zbiornik, na którym prawdopodobnie występują bolenie, ale zachowują się dość nietypowo. Znajomy złowił tam bolenia na kukurydzę, a mi również spadła ryba, którą podejrzewam o bycie boleniem. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją, że bolenie w zbiorniku żerowały nietypowo? I na jakie muchy warto w takim przypadku postawić? Myślę o małych, nietypowych wzorach zamiast klasycznego dużego streamera. W zbiornikach zaporowych i spokojniejszych wodach bolenie potrafią zachowywać się zupełnie inaczej niż w rzece. Czasem nie walą widowiskowo w ukleję pod powierzchnią, tylko zbierają drobnicę, owady albo żerują bardziej „przy okazji”. Złowienie na kukurydzę mogło być przypadkowe, ale nie wyklucza, że ryba kręciła się przy nęconym miejscu za drobną rybą lub resztkami pokarmu. Na muchę spróbowałbym nie tylko dużych streamerów, ale też małych, szybkich wzorów: białe/srebrne streamery 3–6 cm, imitacje uklei, małe zonkery, flashy minnow, czasem nawet mokre muchy prowadzone szybko pod powierzchnią. Kluczowe może być tempo prowadzenia i obserwacja, gdzie pokazuje się drobnica. Jeśli bolenie są ostrożne, cieńszy przypon i mniejsza mucha mogą zrobić różnicę. 1
Rekomendowane odpowiedzi