Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Głębokość od 1m do 3,5m w najgłębszym miejscu. Rzeka Ełk jest prawobrzeżnym dopływem Biebrzy, ciekiem IV rzędu. Długość całkowita rzeki wynosi dokładnie 113,6 km, w tym 86,0 km w granicach województwa warmińsko-mazurskiego. Powierzchnia zlewni wynosi 1524,5 km2. Za główne koryto dolnego odcinka rzeki uznano Kanał Rudzki, utworzony i uregulowany na przełomie XIX – XX wieku, omijający dużą część starego koryta rzeki i uchodzący do Biebrzy na ok. 50 kilometrze jej biegu. Starym odcinkiem ujściowym koryta Ełku płynie obecnie rzeka Jegrznia. Dolny odcinek rzeki przebiega przez obszary bagien, znajdujące się w Kotlinie Biebrzańskiej. Główne dopływy rzeki Ełk to: Mazurka, Połomska Młynówka, Gawlik, Karmelówka, Różanica, Kanał Kuwasy i Binduga. Kanał Rudzki stanowi tzw. Kompleks Kuwaski, służył on do przerzutów wody, stanowi przedłużenie rzeki Ełk, o długości 12,3 km. Kanał Rudzki łączy rzekę Ełk z Biebrzą płynącą już poza granicami gminy. Ryby jakie złowiłem to : Szczupak,Okoń,Boleń,Brzana, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 No ładne łowisko, rzeka taka na jakich lubię łowić czyli nie wielka;) Mógł byś jeszcze napisać tylko gdzie są jakieś ciekawe miejscówki? Kawałek jednak jest i fajnie by było celować od razu w jakieś ciekawe miejsca;) Dzięki za dodanie łowiska. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Karpiu/wedkarz18 Posted November 11, 2011 Report Share Posted November 11, 2011 Moim ulubionym miejscem jest tama(odtwarta). Tyle że niski poziom wody jest. Byłem dziś na tamie, żadnych efektów nic nie bierze ale początki lata tam dopiero się roi od zębatych. W tamtym roku łapałem takie nawet do 90cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts