Jump to content

Rzeka Ełk - Warmińsko-Mazurskie

Guest Karpiu/wedkarz18
 Share

Recommended Posts

Guest Karpiu/wedkarz18

Głębokość od 1m do 3,5m w najgłębszym miejscu.

Rzeka Ełk jest prawobrzeżnym dopływem Biebrzy, ciekiem IV rzędu. Długość całkowita rzeki wynosi dokładnie 113,6 km, w tym 86,0 km w granicach województwa warmińsko-mazurskiego. Powierzchnia zlewni wynosi 1524,5 km2.

Za główne koryto dolnego odcinka rzeki uznano Kanał Rudzki, utworzony i uregulowany na przełomie XIX – XX wieku, omijający dużą część starego koryta rzeki i uchodzący do Biebrzy na ok. 50 kilometrze jej biegu. Starym odcinkiem ujściowym koryta Ełku płynie obecnie rzeka Jegrznia. Dołączona grafikaDolny odcinek rzeki przebiega przez obszary bagien, znajdujące się w Kotlinie Biebrzańskiej. Główne dopływy rzeki Ełk to: Mazurka, Połomska Młynówka, Gawlik, Karmelówka, Różanica, Kanał Kuwasy i Binduga. Kanał Rudzki stanowi tzw. Kompleks Kuwaski, służył on do przerzutów wody, stanowi przedłużenie rzeki Ełk, o długości 12,3 km. Kanał Rudzki łączy rzekę Ełk z Biebrzą płynącą już poza granicami gminy.

Ryby jakie złowiłem to :

Szczupak,Okoń,Boleń,Brzana,

Guest Karpiu/wedkarz18

Moim ulubionym miejscem jest tama(odtwarta).

Tyle że niski poziom wody jest. ;)

Byłem dziś na tamie, żadnych efektów nic nie bierze ale początki lata tam dopiero się roi od zębatych.

W tamtym roku łapałem takie nawet do 90cm.