Nicco Puccini Posted December 6, 2011 Report Share Posted December 6, 2011 Mucha: Łowienie szczupaków na muchę jest w naszym kraju...W sumie to tego u nas nie ma. A szkoda, ponieważ metoda poza skutecznością dostarcza chyba najwięcej frajdy. W tym kraju największym problemem jest mała ilość łowisk, na których można by tego próbować. Powstaje jednak coraz więcej łowisk komercyjnych, na których nie brakuje ryb. Jak by ktoś chciał się skusić na polowanie tą metodą to nie jest to skomplikowane- potrzebny jest mocny sprzęt, który wytrzyma zrywy sporych kaczodziobych. Muchy którymi można skusić zębate to duże egzemplarze, często w jaskrawych kolorach. Za wiele jednak napisać o tym nie mogę, gdyż nie miałem przyjemności łowić w ten sposób a wiedzy teoretycznej tez nie mam zbyt wiele....( ktoś, kto łowił może uzupełnić te informacje). Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 11, 2011 Report Share Posted December 11, 2011 Łowienie na muchę jest ponoć najurokliwsze lecz problemem może być dostępność łowisk tak jak wspomniałeś wyżej.Z łodzi na pewno było by prościej i chyba na płytszej wodzie ponieważ szczupakowa mucha jest chyba przynętą powierzchniową lub płytko schodzącą jeśli się nie mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted December 13, 2011 Author Report Share Posted December 13, 2011 Całkiem możliwe, że masz rację. A zamiast łodzi czy pontonu najlepiej sprawdził by się belly boat, czyli coś pomiędzy woderami a pontonem. Wygląda to jak połówka pontonu a wiosłujemy...płetwami. Wystarczy to zgooglować żeby zobaczyć jak to wygląda. Swoją drogą fajny taki pływający sprzęcik... Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 13, 2011 Report Share Posted December 13, 2011 Aaaa wiem o co chodzi lux sprawa na lato jesteśmy wstanie na tym wszędzie po cichu podpłynąć w każdą nie dostępną z brzegu zatoczkę.Jak by cię to interesowało to w Ravenie była jakaś promocja na to chyba nie drogo było Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Muchozol Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 Witam koledzy...widzę że podjeliście niezły temat...faktycznie łowienie szczupaka na muchę jest dość ciekawe ale wcale nie dostępne....sprzet potrzebny do tej metody to muchówka w klasie #7/8,sznur taki jak na każdą inna rybę,przypon w przedziale 0,22-0,25 a na końcu przypon stalowy ale wiązany bez żadnych krętlików..mucha przyczepiona samym łącznikiem...kręcioł taki w przedziale 6-9...i wszystko...najtrudniejsze w tym wszystkim jest rzucanie ponieważ zarzucenie 8 lub 10 gramowej przynety jest dośc cieżkie.muchy faktycznie im bardziej jaskrawe to lepsze....ale wszystko do ogarniecia....http://youtu.be/HmUqLkcpbfk to zobaczcie.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts