Domek29 Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 W sobotę w moim kole odbywają się zawody spławikowe i nie wiem czy wybrać bata 4m czy bolonkę. Dodam jeszcze że będę łowił z pod samej wody i łowić będę tylko niewielkie płocie i zależy na prędkości ich wyciągania. Miejscem połowu jest staw głębokość około 1 m Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 Domek,zdecydowanie bat.Zrób zanętę lekką,puszystą.Łowiąc pod powierzchnią,od czasu do czasu zejdź do dna,bo tam może ustawić się grubsza rybka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted August 22, 2013 Author Report Share Posted August 22, 2013 Może być zanęta w proporcji 1:2 z ziemi belchatowska? 2 czesci ziemi jedna zanety? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 22, 2013 Report Share Posted August 22, 2013 Może być nawet 1:3,wszystko zależy od ilości ryb które wchodzą w zanętę.Jeżeli z Twoich wcześniejszych doświadczeń wynika że płotka wchodzi w zanętę w dużych ilościach,to zrób zanętę mocną 1:1.Ale jeżeli trzeba rybki wyłuskiwać,dodaj dużo ziemi 1:3.Ale sama zanęta musi być konkretna.Coś z Sensasa,Marcela,Lorpio GP,Traper GS. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 Polecam Lorpio GP roach i black roach. Pamiętaj jak będziesz donęcał to możliwie jak najmniejsze kuleczki. A reszta jak wyżej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted August 23, 2013 Author Report Share Posted August 23, 2013 (edited) zakupiłem dziś bata 6m czy mógłby mi ktoś powiedieć jaki zestaw przygotować do połowu płoci w tym łowisku. Chodzi mi o długość przyponu i rozmieszczenie śrucin. Edited August 23, 2013 by Domek29 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted August 23, 2013 Report Share Posted August 23, 2013 przypon 20 cm .rozmieszczenie śrucin tak: -----------------------------000000------------o------------------o/------------haczyk Gł. obciążenie śr. sygn. śr. sygn. przyp. .Odległości między śrucinami daj 20cm. Spławiki od 1-2 g. W zależności od pogody, łów możliwie jak najlżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ŁYSY0312 Posted August 24, 2013 Report Share Posted August 24, 2013 Najbardziej podstawowy zestaw na bata - haczyk - przypon 20 cm, nad pętelką łączącą przypon z główną ma być śrucina sygnalizacyjna ( nie używam mniejszej niż 0,04g) 21 cm powyżej 2 x śrucina ( w moim przypadku jest to 2 x gramatura śruciny sygnalizacyjnej ) powyżej o 20 cm obciążenie główne. Gdy ryba dobrze bierze lub gdy zestaw w niewprawnych rękach się plącze zestaw wg mnie powinien wyglądać prościej - śrucina sygnalizacyjna 0,04-0,07g a powyżej o 21cm obciążenie główne. Przy dobrych braniach, lub gdy przyneta jest wyssana wszystko zostawiamy jak powyżej ale skracamy przypon do 15cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jonasz7 Posted August 25, 2013 Report Share Posted August 25, 2013 Przy dobrych braniach, lub gdy przyneta jest wyssana wszystko zostawiamy jak powyżej ale skracamy przypon do 15cm. I wtedy należy pamiętać, że wraz ze zmianą długością przyponu zmienia się nasz grunt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts