Jump to content

Żyłka Mikado Phoenix

Recommended Posts

Tej jesieni testowałem żyłkę mikado phoenix 0.16mm o wytrzymałości 3.9 kg.

Nie spodziewałem się po niej niczego spektakularnego, w końcu jej cena nie jest wysoka- poniżej 10zł za szpulę. I powiem szczerze, że moje oczekiwania się spełniły. Nie ma w sobie nic spektakularnego, ale i nie jest najniższej jakości.

Ale do rzeczy...Deklarowana przez producenta średnica według mnie jest zaniżona. Oznacza to, że żyłka ta jest w rzeczywistości grubsza niż wynikało by to z danych producenta...Takie czasy.

Wytrzymałości nie sprawdzałem wagowo, jednak zarówno węzłowa jak i liniowa wydaje się być zbieżna z danymi producenta. Nie miałem problemów z próchnieniem tej żyłki po krótkim leżeniu, dobrze znosiła łowienie w niezbyt czystych wodach. Jednak już na początku tego miesiąca zaczęła się delikatnie skręcać, a przecież tak znowu często to nie łowiłem tej jesieni...

Używałem jej do lekkiego spławika na teleskopie, czasem jak nie miałem nic innego pod ręką to do bata. Jej rozciągliwość jest w porządku, tzn nie jest zbyt sztywna ani zbyt miękka.

Podsumowując- żyłka godna polecenia na kawałek sezonu do intensywnego łowienia lub na cały dla niedzielnych wędkarzy. Ci, którym zależy na średnicy powinny brać poprawkę na dane producenta.

post-3-0-66210600-1323983103_thumb.jpg