Nicco Puccini Posted December 15, 2011 Report Share Posted December 15, 2011 Tej jesieni testowałem żyłkę mikado phoenix 0.16mm o wytrzymałości 3.9 kg. Nie spodziewałem się po niej niczego spektakularnego, w końcu jej cena nie jest wysoka- poniżej 10zł za szpulę. I powiem szczerze, że moje oczekiwania się spełniły. Nie ma w sobie nic spektakularnego, ale i nie jest najniższej jakości. Ale do rzeczy...Deklarowana przez producenta średnica według mnie jest zaniżona. Oznacza to, że żyłka ta jest w rzeczywistości grubsza niż wynikało by to z danych producenta...Takie czasy. Wytrzymałości nie sprawdzałem wagowo, jednak zarówno węzłowa jak i liniowa wydaje się być zbieżna z danymi producenta. Nie miałem problemów z próchnieniem tej żyłki po krótkim leżeniu, dobrze znosiła łowienie w niezbyt czystych wodach. Jednak już na początku tego miesiąca zaczęła się delikatnie skręcać, a przecież tak znowu często to nie łowiłem tej jesieni... Używałem jej do lekkiego spławika na teleskopie, czasem jak nie miałem nic innego pod ręką to do bata. Jej rozciągliwość jest w porządku, tzn nie jest zbyt sztywna ani zbyt miękka. Podsumowując- żyłka godna polecenia na kawałek sezonu do intensywnego łowienia lub na cały dla niedzielnych wędkarzy. Ci, którym zależy na średnicy powinny brać poprawkę na dane producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts