Jump to content

kris1313
 Share

Recommended Posts

Spiningowe wabiki z gąbki - dla mnie to nowy pomysł, który kiedyś przemknął mi po głowie, a tu okazuje się, że to się łatwo robi i łowi sandacze aż miło.Zostawiam nazwę gąbki "perlon" ale chodzi tu o miękkie gąbki poliuretanowe np.używane w kuchni i łazience.Wszystko jest b. wyczerpująco omówione w tym filmiku. Niestety po rosyjsku, ale jak ktoś ma problem ze zrozumieniem to będziemy omawiali pytania dobrze?

LINK

Pomysł jest fajny i daje spore pole do użycia swoich pomysłów na każdym etapie wykonania wabika. Może to pracować jak woblerek albo kopytko - próby i sukcesy przed nami!!!Autor przekazuje kilka cennych uwag praktycznych, choćby o ciężarkach i kolorach i należą mu się wyrazy uznania.Materiały są tanie jak barszcz i dostępne w każdym domu i sklepie - do roboty Koledzy i hajda nad wodę!!!Może ktoś z was już takie robi? Dzielcie się uwagami i swoimi pomysłami.P.S. coś mi nie uaktywniły się opcje edycji i pierwszy raz piszę, to będę poprawiał co trzeba.Powodzenia Kris

Edited by wind
edycja linku

Jednak powinienem uściślić nazwę "perlon" - to jest poliamid a nie poliuretan.

Są poza nimi również gąbki z polipropylenu i różnych kopolimerów (czyli kombinacji związków chem.).

Ale nie chemia jest tu istotna, a sztywność, nasiąkliwość i trwałość naszej rybki. Trzeba to samemu wypróbować aby być zadowolonym.

W obrębie każdego z tych materiałów są mniej lub bardziej sztywne i nasiąkliwe, pory duże lub małe itd.

Na sklepowym opisie powinno być napisane z czego zrobiona jest konkretna gąbka.

Generalnie gąbki z poliuretanu będą mocno nasiąkały, przez to mokra rybka będzie ciężka i bardzo miękka.

Gąbka z polipropylenu będzie sztywna i słabiej utrzymywała wodę.

Odpowiednikiem kleju używanego w filmie jest powszechnie spotykany "Klej uniwersalny polimerowy" prod.Wytw.Chem.DRAGON.

To tyle dla chemicznej poprawności tematu.

Jeszcze uwaga - link filmu startuje od ok.2,5min przez moją nieuwagę bo pomijałem reklamę, a tam na początku jest omówiona praca wabika i jego zalety.Na linijce czasu daje się wrócić do początku - powodzenia!

Wind - dzięki za edycję, już mam pełny edytor.

Edited by kris1313